Hur man skapar en personlig ekonomisk plan

Sparande

10th May 2022

Hur man skapar en personlig ekonomisk plan

En personlig ekonomisk plan är till för att hjälpa en nå sina mål. Den visar var man är idag rent ekonomiskt, vart man vill och om det kan finnas några hinder på vägen. Genom att ha en ekonomisk plan kan man enklare skapa förutsättningarna för att nå sina mål.

Fördelarna med att ha en ekonomisk plan

En av de största fördelarna med att ha en ekonomisk plan är att man får klarhet i sin ekonomi och den hjälpen en att fatta välgrundade beslut för att förbättra sin ekonomi. En plan fungerar även som en god påminnelse till vad man ska göra och varför i ekonomiskt sämre tider, till exempel nu när det är väldigt svängigt på börsen. En ekonomisk plan följer upp hur det går för en och det hjälper en att få motivation att fortsätta förbättra sin plan ännu mer.

Det är viktigt att komma ihåg att en ekonomisk plan aldrig är huggen i sten. Det kommer att komma tillfällen i livet då man behöver förändra sin plan och det är bättre att använda planen som ett levande dokument som kontinuerligt uppdateras.

Hur man kommer igång med en ekonomisk plan i fyra enkla steg

Identifiera vart man står idag

Det första steget är att identifiera vart man står idag. Det gör man genom att lägga ihop alla sina tillgångar, vad som finns på ens sparkonto, investeringskonto, bostäder, bilar osv. Därefter går man igenom alla sina skulder och drar bort totalbeloppet från ens skulder från totalbeloppet från ens tillgångar.

Det värde som blir klar blir ens nettovärde och utgör en bra startpunkt i ens ekonomiska plan. Genom att få en tydlig överblick av hur ekonomin ser ut idag blir det lättare att se vad man behöver göra för att ta sin ekonomi dit man vill.

Tillgångar – Skulder = Nettovärde

Identifiera ens intäkter och utgifter

Nästa steg är att identifiera ens intäkter och utgifter. Det gör man bäst genom att lista sina intäkter och utgifter för de tre-sex senaste månaderna och sedan tar genomsnittet av den summan. Detta ger en även en bra förståelse för hur ens pengar spenderas varje månad och vilken kategori man spenderar mest pengar på.

När man har identifierat hur mycket pengar man får in varje månad och vad de går till så blir det lättare att hitta förbättringsmöjligheter och skapa grunden för sin ekonomiska plan. Läs även Så gör du en budget i 6 enkla steg för att få tips om hur man skapar en bra budget.

Bestäm målen med den ekonomiska planen

När man har fått koll på hur ens ekonomi ser ut idag och hur ens intäkter och utgifter ser ut är det dags att blicka framåt på sin framtid. Vad vill man att sina pengar ska uppnå åt en? Det kan vara bra att lista upp personliga mål som till exempel åka på sin drömsemester, köpa ett hus eller spara ihop till en miljon kronor.

För att verkligen motivera en behöver de finansiella målen ha ett tydligt syfte. Det är därför viktigt att tänka igenom sina mål och varför det är viktigt för en att uppnå dem. Det kanske är viktigt att spara ihop pengar till barnen, uppnå en finansiell trygghet, köpa en större bostad eller skapa förutsättningar för att kunna gå i pension tidigare.

Skapa en strategi

När man vet vart man befinner sig idag och vart man vill komma är det dags att börja skapa förutsättningarna för att möjliggöra det. En bra start är att titta på vilka enklare förändringar man kan göra på en daglig basis och sedan avancera det därifrån. Finns det något abonnemang man kan säga upp eller börja ta med sig matlådor varje dag till jobbet? Hur ser ens lånesituation ut och ens räntor? Har man höga räntor som man behöver betala av snabbt eller har man låga räntor och kan istället fokusera på att spara och investera?

Med Alwys ränta-på-ränta kalkylator kan man se hur små belopp kan växa sig stora över tid.

Se över prioriteringarna

I slutändan handlar en ekonomisk plan om ens prioriteringar. Det är viktigt att fundera ut vad som är viktigt för en och vad man vill uppnå i livet. Man ska inte skära ner på det som får en att må bra eller är viktigt för en utan det är bättre att hitta förbättringspotentialen på andra ställen.

Visste du att Alwy kan hjälpa dig med din ekonomiska plan? Alwy ger dig nämligen en snabb och enkel överblick över din ekonomi med konkreta förslag på förbättringar genom att samla dina banker och kort på ett ställe. Vill du också se hur Alwy kan hjälpa dig med din ekonomi? Kom igång med Alwy redan idag!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store