Budget
18th September 2020
Så gör du en budget i 6 enkla steg
En personlig budget eller en hushållsbudget är en sammanställning som jämför dina intäkter och utgifter under en viss period, vanligtvis en månad. Ordet “Budget” är ofta associerat med konsumtionsbegränsningar men en budget behöver inte vara begränsande för att vara effektiv. Istället för att se en budget som något negativt så kan du se det som ett verktyg för att nå dina ekonomiska mål.
Vad gör en budget?
En budget är ett verktyg som låter dig planera hur mycket du kan spendera eller spara varje månad. Den ger dig även möjlighet att få koll på din konsumtion. Att skapa en budget är för vissa förknippat med ångest och obehag över vad den förväntas resultera i, men genom att skapa och hålla sin budget kan man skaffa sig kontroll över sina utgifter och sparande. Du får en bättre översikt över dina utgifter och kan lättare prioritera vad som egentligen är viktigast att lägga pengarna på. En budget fungerar bara om du är ärlig och villig att skriva ner detaljerad information om dina intäkter och utgifter. Läs mer här för att se hur Alwy kan hjälpa dig skapa en budget.
Såhär gör du en budget i 6 steg
Ta fram dina ekonomiska uppgifter
Innan du börjar med din budget så behöver du ta fram dina ekonomiska uppgifter. I detta ingår lönespecifikationer, bankutdrag, abonnemang, försäkringar, elavtal, lån, räntor och så vidare. Du vill ha tillgång till all information som rör dina intäkter och utgifter, ju mer information du kan få fram desto bättre blir din budget.
Räkna ut din inkomst
Vilken inkomst förväntar du dig varje månad? Om du är tillsvidareanställd med fast lön så fungerar det belopp som du får efter skatt bra för din budget. Om du är egenanställd eller har andra inkomstkällor såsom barnbidrag eller sjukpenning så ska dessa också inkluderas. Om du har en rörlig lön så kan det vara fördelaktigt att använda din förväntade lägsta lön.
Skapa en lista på dina utgifter
Gör en lista på de utgifter du förväntas ha under en vanlig månad. Denna lista kan till exempel inkludera amortering och räntekostnader för ditt boende, hyra, fordonskostnader, försäkringar, matkostnader, el och värmekostnader, nöjen, personlig hygien, resekostnader, studentlån och sparande.
Bestäm vilka kostnader som är rörliga och vilka som är fasta
Skriv även ner de utgifter som kommer mer sällan – kvartalsvis eller som är uppdelat på halvår och ha dessa i åtanke när du uppdaterar din budget varje månad.
Fasta kostnader är de kostnader som återkommer varje månad. Det kan till exempel vara bolån, hyra, bilkostnader, mobilabonnemang med mera. Sparande kan också vara med som en fast “utgift” i din budget om du vill lägga undan en förutbestämd summa pengar varje månad.
Rörliga kostnader är kostnader som varierar från månad till månad. Detta kan vara kostnader för mat, bensin, underhållning, nöje och så vidare. Om du inte har ett buffertsparande så är det bra att inkludera en kategori för oväntade utgifter i din budget.
Summera dina intäkter och utgifter
När du har skrivit ner dina intäkter och utgifter och summerat dessa så får du en bra bild över hur din ekonomi ser ut en vanlig månad. Går du plus kan du använda dessa extra pengar till att utöka ditt sparande genom att till exempel starta ett pensionssparande eller utöka din amortering.
Går du däremot minus, dina utgifter är större än dina intäkter, så behöver du strukturera om din budget för att inte gå back varje månad och dra på dig onödiga skulder.
Gör ändringar i dina utgifter
Om du är i en situation där dina utgifter är större än dina intäkter så behöver du sänka dina rörliga kostnader. Leta efter kategorier där du kan minska eller kanske helt eliminera dina utgifter, kanske minska på hämtmaten och morgonkaffet på väg till jobbet eller säga upp ett outnyttjat dyrt gymkort.
Om dina utgifter är mycket större än dina intäkter, eller om du har mycket skulder, så kan det ibland inte räcka med att att minska dina rörliga kostnader. Du behöver även då trimma dina fasta kostnader och/eller öka din inkomst för att få balans i din budget. Alwy kan hjälpa dig att se var du kan spara pengar genom att till exempel sänka dina räntor eller byta elavtal. Du ska sträva efter att ha en budget där intäkter och utgifter är i balans och går jämt ut varje månad.
Hur använder du din budget?
När du har satt upp din budget så måste du fortsätta att ha koll på dina utgifter. Genom att ha koll på din budget är det lättare att hålla sig borta från överkonsumtion samt att undvika onödiga kostnader. Är du stressad över din ekonomi kan detta hjälpa dig att ta kontroll över situationen och lättare kunna identifiera vart pengarna läcker för att sedan kunna göra något åt det. Läs även Hur du kan använda din budget.
Fler budget tips
När du har satt upp din budget så behöver du anpassa den till din finansiella situation och dina mål. Om du arbetar för provision, var aggressiv med ditt sparande så att du har en buffert för perioder där provisionen är lägre.
Betala bara saker på kredit om du har möjlighet att betala tillbaka i slutet av månaden. Risken är annars att du blir skyldig att betala ränta utöver det pris på den varan som du köpte.
Anpassa din budget månadsvis om du har över- eller underestimerat dina utgifter. Håll utkik efter större utgifter som kommer mer sällan – kvartalsvis eller som är uppdelat på halvår till exempel försäkrings-, el- och värmekostnader.
När dina utgifter är lägre än dina intäkter, budgetera gentemot dina sparmål innan du ökar din konsumtion. Ta dig även tid att komma igång med investeringar. Med vår ränta på ränta kalkylator kan du enkelt se hur små belopp kan bli stora över tid.
Gillade du inlägget?
Dela gärna på sociala medier ❤️
Vill du läsa mer?
Fler artiklar från Alwybloggen
Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.