6 tips på hur du kan påverka din pension

Pension

25th April 2021

6 tips på hur du kan påverka din pension

Välj en schysst arbetsplats  

En arbetsgivare som betalar in tjänstepension för dig är en arbetsgivare som är mån om din framtid. Det blir också mer och mer viktigt att din tjänstepension blir en del av din totala pension i takt med att din allmänna pension minskar. Har du kollektivavtal på ditt arbete så ingår det alltid tjänstepension och har du inte det så kan arbetsgivaren se till och ordna det på annat vis.

Se över pengarna och gör prognoser för framtiden 

Håll koll på minpension.se minst någon gång varje år för att ha en bra överblick över hur stor din pension kan bli. För de flesta så är det en summa som kan komma upp i runt 1 miljon kronor när det väl är dags för dig att gå i pension, så att se över vart pengarna finns och hålla koll kan vara väl investerad tid.  

Samla din pension 

Om du tycker att det här med pension verkar krångligt så kan du samla din pension på ett och samma ställe. Det kan förenkla hela pensionsfrågan och om du samlar din pension där du har din vardagsekonomi så kan du ta en titt lite då och då när du ändå gör vanliga vardagsärenden.  

Betala låga avgifter  

Se till så att avgifterna för ditt tjänstepensionssparande är låga. När det kommer till pension som är kollektivavtalad, som de flesta har via sina arbeten, så är avgifterna låga hos bolagen som man kan välja mellan. Arbetsmarknadens parter har sett till att det är på detta sättet.  

Ge din pension möjligheten till bra avkastning 

Största delen av din pension är i ett så kallat räntesparande, kallas även inkomstpension.  Det är därför väldigt viktigt att se över hur de övriga delarna av din pension förvaltas. Våra pensionsnivåer förväntas bli lägre och att få en bra avkastning på dina pengar blir därför en allt viktigare faktor. 

Spara privat 

Eftersom vi lever allt längre, och pensionsnivån som tidigare nämnt förväntas bli lägre och lägre så är det väldigt viktigt att starta ett privat sparande för din pension. Läs mer om varför långsiktigt sparande är så viktigt här.

Lycka till! 

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store