Sparande
19th April 2021
Därför är ditt långsiktiga sparande så viktigt
I dagsläget ser det inte ljust ut på pensionsfronten för många, speciellt inte för den yngre generationen. Tyvärr ser det inte heller ut att bli bättre inom den närmsta tiden. Därför är det idag så gott som ett måste att sätta igång med ett långsiktigt sparande, för att få en försäkring och skapa din egen trygghet inför pensionen. Förutom att du behöver sätta igång ett eget pensionssparande så kan också saker hända i livet. Saker som gör att du blir ekonomiskt sårbar om du inte har ett långsiktigt sparande.
Även en liten summa med sparade pengar kan växa sig stor om du väljer att spara dina pengar där du får avkastning. Det sämsta du kan göra när du sparar på lång sikt är för de flesta att endast sätta pengarna på ett sparkonto. Där har de nämligen väldigt begränsad chans att växa då sparräntorna är så pass låga och till och med noll hos flera banker. Innan du sätter igång med ditt långsiktiga sparande ska du se till att ha byggt upp en buffert som du kan använda för oförutsedda utgifter. Vill du veta mer hur mycket man bör ha i buffert så kan du läsa om det här. När du är klar med den så är det dags att investera dina sparpengar långsiktigt. För att komma igång och ge dig själv en bra start så kan du följa checklistan nedan.
Checklista inför ditt långsiktiga sparande:
1. Sätt upp sparmål, det kan vara ett eller flera!
2. Öppna ett investeringssparkonto (ISK), ett kapitalförsäkringskonto (KF) eller aktie/depåkonto hos din bank.
3. Starta ett automatiskt sparande som varje månad drar en summa av din lön.
4. Välj ut två globala indexfonder som har låga avgifter och ordna så att dessa automatiskt köps varje månad.
5. Om du redan har ett sparande i fonder och aktier så kan du se över dem. Har du några som inte levererat på länge så kanske det är dags att sälja dessa och istället köpa globala indexfonder.
7. Gör en plan som möjliggör att pengarna du har på börsen kan stanna kvar där, oavsett om värdet sjunker eller inte.
Tips! I ditt Alwykonto får du indikationer på om du betalar för mycket/höga avgifter för dina fonder.
Lycka till!
Gillade du inlägget?
Dela gärna på sociala medier ❤️
Vill du läsa mer?
Fler artiklar från Alwybloggen
Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.