Vad betyder amortering?

Lån

22nd April 2021

Vad betyder amortering?

När du betalar av en skuld till banken så består den återbetalningen av både ränta och amortering. Räntan är kostnaden för lånet och amorteringen är det belopp som dras av på skulden. Om du vill räkna på hur räntor och amortering påverkar din månadskostnad så kan du använda dig av Alwys bolånekalkyl.

När du lånar pengar så skapar långivaren en amorteringsplan, det vill säga en specifikation över hur mycket du ska betala tillbaka, hur mycket och när.

Finns det amorteringsfria lån?

Ja, det finns men det är inte så vanligt. Vid ett amorteringsfritt lån så görs inga avbetalningar på lånet utan det betalas bara ränta under lånets löptid. Hela skulden betalas först vid löptidens slut. Detta ger en lägre månadskostnad för dig men det innebär att du måste spara undan så att du kan betala av hela lånet vid löptidens slut och kräver en stor disciplin.

Olika typer av amortering

De vanligaste typerna av amortering är att man antingen har en rak amortering eller ett så kallat annuitetslån.

Vad är rak amortering?

En rak amortering betyder att du betalar tillbaka en lika stor summa vid varje betalningstillfälle tills hela lånet är betalt. Du amorterar alltså lika mycket varje månad så länge som du har lånet. Vid varje betalningstillfälle så minskar lånet kontinuerligt och eftersom lånet minskar, blir räntekostnaden lägre och därmed även totalkostnaden för lånet.

Vad är ett annuitetslån?

Med ett annuitetslån betalas samma belopp, bestående av både ränta och amortering, vid varje betalningstillfälle. Beloppet består i början av en större del ränta men allteftersom lånet minskar(pga av att du amorterar) så blir räntedelen av lånet lägre och amorteringsdelen större. Du amorterar alltså mer och mer så längre tid som går (även fast att månadskostnaden är densamma).

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store