6 tips på hur du kan påverka din pension

2021-04-25

Pension
  1. Välj en schysst arbetsplats  

En arbetsgivare som betalar in tjänstepension för dig är en arbetsgivare som är mån om din framtid. Det blir också mer och mer viktigt att din tjänstepension blir en del av din totala pension i takt med att din allmänna pension minskar. Har du kollektivavtal på ditt arbete så ingår det alltid tjänstepension och har du inte det så kan arbetsgivaren se till och ordna det på annat vis. Mer om olika begrepp och dess betydelse gällande pension hittar du här.

  1. Se över pengarna och gör prognoser för framtiden 

Håll koll på minpension.se minst någon gång varje år för att ha en bra överblick över hur stor din pension kan bli. För de flesta så är det en summa som kan komma upp i runt 1 miljon kronor när det väl är dags för dig att gå i pension, så att se över vart pengarna finns och hålla koll kan vara väl investerad tid.  

  1. Samla din pension 

Om du tycker att det här med pension verkar krångligt så kan du samla din pension på ett och samma ställe. Det kan förenkla hela pensionsfrågan och om du samlar din pension där du har din vardagsekonomi så kan du ta en titt lite då och då när du ändå gör vanliga vardagsärenden.  

  1. Betala låga avgifter  

Se till så att avgifterna för ditt tjänstepensionssparande är låga. När det kommer till pension som är kollektivavtalad, som de flesta har via sina arbeten, så är avgifterna låga hos bolagen som man kan välja mellan. Arbetsmarknadens parter har sett till att det är på detta sättet.  

  1. Ge din pension möjligheten till bra avkastning 

Största delen av din pension är i ett så kallat räntesparande, kallas även inkomstpension.  Det är därför väldigt viktigt att se över hur de övriga delarna av din pension förvaltas. Våra pensionsnivåer förväntas bli lägre och att få en bra avkastning på dina pengar blir därför en allt viktigare faktor. 

  1. Spara privat 

Eftersom vi lever allt längre, och pensionsnivån som tidigare nämnt förväntas bli lägre och lägre så är det väldigt viktigt att starta ett privat sparande för din pension.  

Lycka till! 

Informationen på bloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på bloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Fler inlägg

Ange din mail för att få de senaste blogginläggen direkt till din mailkorg

Få en smartare ekonomi

Skapa ett konto på en minut

Vi använder cookies för att anpassa din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies. Du kan läsa mer i vår Integritetspolicy.