Värdet av en personlig ekonomisk plan

Budget

1st September 2020

Värdet av en personlig ekonomisk plan

Vad är en ekonomisk plan?

En ekonomisk plan kan liknas med en GPS som leder till dina mål. Den visar var du är idag med dina pengar, var du ska och även om det finns något vägarbete på vägen. Genom att ha en ekonomisk plan kan du enklare planera för att komma till din slutdestination.

Hur hjälper en ekonomisk plan dig?

En av de största fördelarna med att ha en ekonomisk plan är att du får klarhet i din ekonomi. Den hjälper dig att ta konkreta steg för att både förbättra din ekonomi och undvika fallgropar. Vidare så hjälper en ekonomisk plan dig att fortsätta med din strategi i sämre tider. Din plan kan vara en god påminnelse att sitta still i båten när dina investeringar svänger. Genom att ha en ekonomisk plan får du även möjlighet att följa upp hur det går och du kan enkelt se vad du har förbättrat och på så sätt få motivation att förbättra din plan ännu mer.

Det är viktigt att komma ihåg att en ekonomisk plan aldrig är huggen i sten. Det är en plan som är “levande”, en plan som kan komma att ändras när livet ändras. Du slänger alltså inte ut din plan genom fönstret, utan du gör ändringar i den där det kan behövas.

Hur du kommer igång med en ekonomisk plan i 4 enkla steg:

Räkna ut var du är idag

Det första steget är att räkna ut var du är idag. Lägg ihop alla dina tillgångar, vad som finns på ditt sparkonto, investerarkonto, bostäder, bilar m.m. Sen drar du bort dina skulder.

Denna siffra är ditt “nettovärde” och kan ge dig en bra startpunkt. Genom att få en överblick av hur din ekonomi ser ut blir det lättare att se vad som behöver göras för att ta din ekonomi dit du vill ta den.

Skriv ner dina intäkter och utgifter

Nästa steg är att få en känsla för dina intäkter och utgifter. Detta görs förslagsvis genom att lista dina intäkter, datumet du får in dessa intäkter samt dina utgifter. Denna övningen ger dig en idé om hur pengarna rör sig genom ditt hushåll. En bra start är att börja med de räkningarna som kommer varje månad och se vad dina pengar faktiskt går till. Det kanske rent av finns något abonnemang du inte längre behöver?

När du vet var dina pengar kommer från och går till så kan du börja identifiera förbättringsmöjligheter och bygga in dem i din ekonomiska plan. Läs även Så gör du en budget i 6 enkla steg.

Bestäm dina mål

När du har fått koll på hur din ekonomi ser ut just nu och hur dina intäkter och utgifter ser ut är det dags att kika framåt, på din framtid. Vad vill du att dina pengar ska uppnå åt dig? En rekommendation är att lista ut personliga mål så som t ex åka på den där resan, köpa det där huset istället för att ha numeriska mål såsom t.ex. “spara ihop en miljon kronor”.

För att verkligen motivera dig så behöver dina finansiella mål ha ett tydligt bakomliggande syfte för att hela tiden sporra dig. Tänk därför noga igenom, varför du vill spara ihop denna summan. Är det för att spara till barnen, uppnå finansiell trygghet, köpa det där huset eller friheten att kunna gå i pension när du vill?

Gör en strategi

Nu vet du var du är och du har en idé av vad du vill göra med dina pengar. Nu är det dags att få det att hända. En bra start är att kolla på vilka enklare förändringar du kan göra på en dagsbasis och sen ta det därifrån. Sen skriver du ner hur mycket du behöver betala tillbaka på ev. lån och hur mycket du kan investera varje månad för att nå dina mål.

Med Alwys ränta på ränta kalkylator kan du se hur små belopp kan bli stora över tid.

Tänk på dina prioriteringar

I slutändan så handlar en ekonomisk plan om prioriteringar. När du gör en ekonomisk plan så handlar det om att tänka på vad som betyder något för dig och vad du vill uppnå här i livet. Att bygga en ekonomisk plan handlar om vad som är viktigt i det långa loppet men även i det korta loppet. Om du vill vara säker att dina pengar hjälper dig att nå dina mål så är det nödvändigt att ha en ekonomisk plan.

Visste du att Alwy kan hjälpa dig med din ekonomiska plan? Alwy kan nämligen ge dig en snabb och enkel överblick på din ekonomi samt konkreta förslag på förbättringar, genom att automatiskt samla in alla dina banker och kort på ett och samma ställe. Vill du också testa och se hur Alwy kan hjälpa dig med din ekonomi? Kom igång med Alwy redan idag!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store