Bolån – 6 viktiga saker att ha koll på

Bostad

22nd August 2020

Bolån – 6 viktiga saker att ha koll på

Går du i bostadstankar? Drömmer du om att köpa ditt första egna boende eller planerar du att flytta till en större bostad? Vi har skapat en lista på de viktigaste sakerna du bör ha koll på när det kommer till bolån.

1. Kontantinsats

För att du ska få ta ett bolån kommer du behöva en kontantinsats. Kravet på kontantinsatsen ligger idag på minst 15% av bostadens pris. Till exempel om bostaden kostar 2 miljoner kronor kommer du att behöva en kontantinsats på 300 000 kronor (2 000 000 * 0.15 = 300 000).

Kan du använda eget kapital till kontantinsatsen är detta det bästa alternativet. På Alwy rekommenderar vi dig att använda sparpengar eller vinst från eventuell tidigare såld bostad till kontantinsatsen. Alwy kan hjälpa dig att sänka dina kostnader så du snabbare kan spara ihop till kontantinsatsen.

Ett annat alternativ för att delvis finansiera kontantinsatsen är att ta ett privatlån förutsatt att du har möjlighet och utrymme för detta. Oftast är detta inte fördelaktigt så det är viktigt att du inte drar på dig skulder du inte kan betala.

2. Få koll på boendekostnaden

När du hittat en eller flera bostäder som du är intresserad av att köpa är nästa steg att börja uppskatta vad bostaden faktiskt kommer att kosta dig per månad. Du kan snabbt och enkelt räkna ut månadskostnaden via vår bolånekalkyl. I bolånekalkylen kan du smidigt testa och se hur stor månadskostnaden blir beroende på de olika parametrarna så som lånesumman, önskad amortering, eventuella avgifter (t.ex. avgiften till bostadsrättsföreningen eller driftkostnad) och ränta.

Tips!

Visste du att Alwy även kan hjälpa dig att sänka din månadskostnad helt gratis? Du loggar in snabbt och enkelt med ditt bank-ID och låter sen vår digitala coach analysera din ekonomi och ger dig direkta förslag på bättre erbjudande på t.ex. lägre ränta på ditt bolån eller bättre elavtal. Du väljer själv sen om du önskar ta del av erbjudandet eller inte.

3. Skaffa ett lånelöfte

När det börjar bli dags för att gå på visning av en bostad är det fördelaktigt att du redan innan har löst ett lånelöfte från en bank. Fördelen med att ha löst ett lånelöfte innan visning är att du kan slutföra eventuell bostadsaffär snabbare och smidigare. Att få till ett snabbt avslut är nämligen oftast något som prioriteras högt av säljaren.

Giltighetstiden för ett lånelöfte varierar mellan bankerna men brukar vara mellan 3-6 månader, med förutsättning att din ekonomi är densamma som vid ansökan.

Viktigt att ha i åtanke är att ett lånelöfte är villkorligt. Detta innebär att överlåtelseavtal/köpekontrakt kan inte undertecknas förrän du har fått ett slutgiltigt besked från banken. När säljaren accepterat ditt bud, kontaktar du banken igen för nästa steg. Läs mer

4. Handpenningslån

När du genomför en bostadsaffär kommer du att behöva erlägga en handpenning, vanligtvis 10% av det slutgiltiga bostadspriset. Detta handpenningslån ska inte förväxlas med ett kontantinsatslån utan handpenningslånet återbetalas till banken på tillträdesdagen av den nya bostaden.

Är du mellan försäljning av nuvarande boende och köp av en ny så kan du ansöka om just ett handpenningslån. Återigen, inte att förväxla med kontantinsats. Handpenningslån är till för att kunna betala handpenningen innan du får in pengar från din nuvarande försäljning.

Är du i läget att du ska betala den nya bostaden före du sålt din gamla, kan du ansöka om ett så kallat överbryggningslån. Detta lån är precis som det låter, en “brygga” under perioden du inväntar att din egna bostad blir såld. Du betalar alltså tillbaka överbryggslånet så fort du har fått pengarna från ditt sålda bostadsobjekt.

Vill du undvika att betala extra räntor så är ett tips att försöka sälja din nuvarande bostad innan du köper en ny. Då vet du även mer exakt vilka pengar du har att röra dig med.

5. Ränta – bunden eller rörlig?

När det börjar bli dags för dig att göra en skarp bolåneansökan, behöver du ta ställning till om du önskar en rörlig ränta (vanligtvis 3 månaders löptid) eller en fast och därmed bunden ränta på en längre bestämd tid. Läs mer på Bunden eller rörlig ränta, vad är bäst?

En rörlig bolåneränta har fördelen att du när som helst kan höja din amortering eller lösa in lånet utan att behöva betala ersättning för ränteskillnaden. En annan fördel är att du när som helst kan välja att binda räntan mellan 1-10 år.

Föredrar du att ha exakt koll på din bolånekostnad varje månad är bunden ränta att rekommendera. Även om rörlig ränta historiskt sett varit mer fördelaktigt så är den just rörlig och kan därmed både höjas som sänkas.

Hur lång bindningstid man önskar ha på sin ränta är upp till var och en. Dock kan det vara en god idé att inte binda räntan allt för länge om det finns planer att flytta inom några år. Bindningstiden kan då bli till din nackdel utifall du vill lösa in lånet i förtid då du kommer att behöva betala ränteskillnadsersättning.

Oftast erbjuder banken rabatt om man binder sin ränta men man ska komma ihåg att man låser in sig. Alwy rekommenderar aldrig att man binder räntan i mer än 5 år då det kan bli problematiskt om man vill eller behöver flytta.

6. Räntan är inte allt!

Flera aktörer erbjuder ränterabatter om du flyttar över din pension, sparande, kort med mera till dem. Detta kan vara fördelaktigt men det är jätteviktigt att du kollar upp att din bolånerabatt inte resulterar i att du får betala högre avgifter på ditt sparande och din pension.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store