Vad är ett pantbrev och hur fungerar det?

Bostad

16th July 2022

Vad är ett pantbrev och hur fungerar det?

Ett pantbrev är ett dokument eller ett värdebevis som används som säkerhet när man ska ta ett bolån för att köpa ett hus. När man lånar pengar för att köpa ett hus pantsätter man huset som säkerhet för lånet genom att överlämna ett pantbrev till banken. Beloppet på pantbrevet är lika stort som beloppet på bolånet. Panten finns kvar så länge låneskulden finns kvar.

Pantbrevet tillhör fastigheten

Ett pantbrev är alltid knutet till en specifik fastighet och tas alltid över av den nya ägaren vid en försäljning av huset. När man ska köpa ett hus är det därför viktigt att alltid kontrollera storleken på pantbrevet. Om de pantbrev som finns i fastigheten är mindre än det belopp man vill låna behöver man ansöka om inteckning för att få utfärdat ytterligare pantbrev.

Vad kostar ett pantbrev?

För att utfärda ett nytt pantbrev behöver man betala 2% av den totala summan på pantbrevet. Utöver det tillkommer en expeditionsavgift på 375 kronor och eventuellt en kostnad från banken som hjälper till att utfärda pantbrevet.

Oftast finns det redan pantbrev i fastigheten som den nya ägaren av huset tar över. Desto högre pantbrev det nya huset man köper har, desto bättre är det för köparen. När man beräknar hur mycket man måste betala för pantbrev behöver man först kolla upp om och isåfall hur mycket pantbrev fastigheten redan har kopplat till sig.

Om huset har befintliga pantbrev behöver man säkerställa så att beloppet på pantbreven motsvarar ens lånebelopp. Det innebär att om man lånar sex miljoner kronor och det finns befintliga pantbrev på fyra miljoner kronor behöver man bara ta ut pantbrev på mellanskillnaden. I det här fallet två miljoner kronor.

Kostnaden för pantbrevet blir då: 2 000 000 x 2% = 40 000
40 000 + 375 + eventuell kostnad från banken = Totala kostnaden

Om huset helt saknar pantbrev och man behöver låna sex miljoner kronor för att köpa huset behöver man utfärda pantbrev på hela beloppet. Då blir kostnaden istället mycket högre.

Kostnaden för pantbrev blir då: 6 000 000 x 2% = 120 000
120 000 + 375 + eventuell kostnad från banken = Totala kostnaden

Kostnaden för pantbreven betalar man i samband med tillträdet av sin nya bostad.

Vad händer med pantbrev när lånet är betalt?

Pantbrev har inget utgångsdatum så det räcker hur länge som helst. Om man har betalat tillbaka hela lånet till banken får man tillbaka pantbreven. Det innebär att man kan använda dem till nya krediter om man till exempel skulle vilja höja sitt bolån. Pantbrev är oftast digitala så det är ingenting man får tillbaka rent fysiskt.

Man behöver inget pantbrev för bostadsrätt

När man köper en bostadsrätt behöver man inget pantbrev. Dock används bostadsrätter som säkerhet för lån men skillnaden är att de inte räknas som en fast egendom. Bostadsrätter har därför inga pantbrev knutna till sig på samma sätt som fastigheter. Istället pantsätter man sin rätt till bostaden hos bostadsrättsföreningen.

Om man istället köper en ägarlägenhet behöver man pantbrev på samma sätt som när man köper hus, eftersom ägarlägenheter räknas som fastighet.

Vad är lagfart?

Lagfart och pantbrev är två begrepp som oftast nämns tillsammans. När man köper ett nytt hus behöver man nämligen ansöka om båda två. Lagfarten är beviset på att man äger fastigheten. Man måste registrera sitt nya hus hos Lantmäteriet.

Lagfartskostnaden är 1,5% av det man betalar för huset, eller av taxeringsvärdet, beroende på av som är högst. Det tillkommer även en expeditionsavgift på 825 kronor och ofta en administrativ avgift till banken.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store