Vad du behöver veta om pantbrev och lagfart

Bostad

22nd November 2020

Vad du behöver veta om pantbrev och lagfart

När du letar bostad kan det vara viktigt att ha koll på något som heter pantbrev och lagfart, och även vilka kostnader dessa kan innebära för dig. Är det bra eller dåligt om huset du vill köpa har existerande pantbrev och behövs det en lagfart när du ska köpa en bostadsrätt? Vi reder ut dessa begrepp nedan.

Vad är pantbrev och inteckning för något?

När du ska låna pengar för att köpa en fastighet eller ta ett till lån i den bostad som du redan har så kommer banken att kräva en säkerhet för ditt bolån. Man kan säga att de vill ha något i pant för att du tar ditt lån. Här kan du då välja att använda den fastighet som du ska köpa eller någon annan fastighet som du redan äger som säkerhet. Då din fastighet inte fysiskt kan lämnas in till banken så använder man sig istället av något som kallas för pantbrev. Detta blir det juridiska beviset på att din bank har en slags säkerhet i din fastighets belånade del och genom att göra inteckning på en viss summa så får du ut ditt pantbrev. Skulle du missköta betalningen av din bolåneränta eller din amortering så kan banken då begära att din fastighet ska utmätas, vilket kan betyda att du blir tvungen att sälja den.

Pantbrev vid bostadsrätt

En bostadsrätt räknas inte som en fast egendom och du kan därför inte ha ett pantbrev i en sådan utan endast i fastigheter. Det som du äger när du bor i en bostadsrätt är just rätten att bo i den, vilket du faktiskt kan använda när du behöver pantsätta hos din bank för att kunna ta lån.

Vad kostar nya pantbrev?

Detta beror på ifall huset redan har pantbrev sedan tidigare. Har det hus du vill köpa inga pantbrev så räknas kostnaden för ett nytt sådant ut såhär:
Stämpelskatt (2 procent av ditt pantbrevs belopp) + avgift (375 kronor). Om du exempelvis lånar 1 miljon kronor för att köpa din fastighet så blir det såhär: 0,02 * 1 000 000 + 375 = 20 375 kronor för nytt pantbrev.

Det händer ofta att fastigheter har gamla pantbrev ifrån den tidigare ägaren. Detta beror på att pantbrev alltid följer med fastigheten och är knutna till den. Om du köper fastigheten så tillfaller de tidigare eventuella pantbreven dig. Skulle du vilja låna mer pengar än vad huset innan varit intecknat till så behöver du ett nytt pantbrev för att täcka upp mellanskillnaden. Gamla pantbrev som har höga summor är därför väldigt bra, eftersom det minskar kostnaden för nya pantbrev. För att förklara detta kan vi ta följande exempel:

Du behöver låna 1 miljon och i fastigheten finns sedan tidigare pantbrev på 250 000 kronor. Du behöver då endast skaffa ett nytt pantbrev för 750 000 kronor vilket kommer att kosta dig 15 375 kronor (0,02 * 750 000 + 375) istället för 20 375 kronor som du hade fått betala om du inte hade haft tidigare pantbrev.

Vad betyder lagfart?

Beviset på vem som äger en fastighet kallas för lagfart. Enligt lag måste du när du köper en fastighet registrera detta överlåtande inom tre månader och det gör du genom att ansöka om en lagfart. Detsamma gäller när man överlåter tomträtter och då behöver du ansöka om något som kallas för inskrivning av tomträttsinnehav. Din bank brukar hjälpa dig med en lagfartsansökan men du kan även själv ansöka hos Lantmäteriet. Lantmäteriet har ansvar för registreringen av fastigheter i Sverige.

När det gäller en bostadsrätt så behöver du inte tänka på lagfart eftersom det är bostadsrättsföreningen i fastigheten som ansvarar för lagfarten, och därmed också har en förteckning över de som äger de olika bostadsrätterna.

Kostnaden för lagfart

Att registrera en lagfart på en fastighet eller registrera inskrivningen av en tomträtt innebär 825 kronor i expeditionsavgift och även en så kallad stämpelskatt som kommer att beräknas på köpeskillingen. För att räkna ut hur mycket denna stämpelskatt kommer blir för dig tar du beloppet av din fastighet försäljningspris eller också tar du fastighetens taxeringsvärde ifrån året innan din ansökan och multiplicerar det med 1,5 procent. Juridiska personer eller bolag betalar här istället 4,25%.

Lagfart och pantbrev är avdragsgillt

Om du ska sälja din fastighet kan det vara bra att veta att dina kostnader för att skaffa pantbrev och lagfart är avdragsgiltiga när du ska deklarera. Detta innebär att du kan få betala mindre i vinstskatt när du säljer din fastighet.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store