Sparande
6th June 2021
Vad är en buffert och varför är det viktigt att ha en?
En buffert är en summa av kontanter eller likvida tillgångar som är undansatta för större oväntade avgifter. Ett dött bilbatteri, oväntade medicinska kostnader, ett nytt tak är alla scenarion där en buffert hade varit bra att ha. Vanligtvis så inkluderar din månadsbudget saker som återkommande kostnader så som hyran, elavtalet, mobilabonnemanget och rörliga kostnader såsom mat, restaurang, shopping etc.
Men med största sannolikhet så kan din månadsbudget bli ansträngd om du plötsligt skulle behöva lägga ut flera tusen eller kanske tiotusentals kronor i oväntade utgifter. Faktum är att saker händer och att det finns inte så mycket man kan göra åt det förutom att vara förbered.
Så hittar du ditt buffertbelopp
Det finns tyvärr inget enkelt svar på om du ska ha 10 000 kronor i buffert eller 100 000 kronor då det beror på dina förutsättningar. Vissa experter säger att man ska ha minst 10 000 i en buffert medans några säger 2-3 månadslöner efter skatt. Exakt belopp du behöver går inte att säga och det beror på ditt liv. Har du barn, husdjur(dem räknas), bil etc så behöver du antagligen en högre buffert än någon som bor själv i en hyresrätt. Tumregeln är att desto mer oväntat som kan hända dig, desto högre buffert behöver du.
OBS: Tänk på att din buffert ska vara lättåtkomlig och ligga på ett konto med insättningsgaranti. Det betyder att dessa pengar sällan växer (då dessa konton vanligtvis har låg eller ingen ränta) så du ska ha en buffert så du kan sova gott om natten. När du kan göra det så är det dags att börja investera så att dina pengar sätts i arbete.
Så bygger du ett buffertsparande – steg för steg
Nu när vi har gått igenom vad ett buffertsparande är och vad målet med en buffert kan vara så är det dags att se över hur du bygger upp en buffert.
Steg 1: Se över var du kan spara
Att bygga en buffert handlar egentligen bara om att spara med ett mål. Den ända skillnaden mot ett vanligt sparande är att du i detta fall reserverar pengarna till oväntade utgifter.
När det kommer till sparande så är ett bra ställa att börja med att sammanställa sina intäkter och utgifter. Detta kan Alwy hjälpa dig med helt automatiskt. När du ser dina intäkter och utgifter kan du enkelt se vad du kan spara och vad du behöver skära in på för att kunna spara lite extra. Det kan vara allt från att försöka handla billigare på ICA till att nätshoppa mindre. För att få en indikation på var du eventuellt överspenderar så kan du använda dig av en 50/30/20 budget.
Steg 2: Lås in dina pengar och minska din “lön”
Vad är det vi säger? Ska jag verkligen låsa in mina pengar och varför ska jag sätta mig i en position där jag har mindre lön? Enkelt. Det är mycket lättare att spara direkt när lönen kommer än precis innan nästa lön kommer. Genom att automatiskt dra pengar till ett annat konto när din lön kommer så får du mindre utrymme att lägga pengar på vardagslyx i slutet av månaden. Det hjälper också dig att se över dina kostnader för att se om du kan minska på något.
Ett automatiserat sparande är det bästa sättet att bygga upp ett sparande utan att göra något specifikt själv. Det viktiga är att du gärna kan ha ditt sparande hos någon annan aktör än din bank för det blir då lite svårare att “nalla” från kontot.
Steg 3: Håll dig till planen
Det är ganska enkelt att komma igång med ett sparande men det är inte helt lätt att fortsätta. Det är därför viktigt att du fortsätter att spara och sätta undan pengar.
Gör det enkelt för dig att hålla dig till din plan. Håll koll på dina intäkter och utgifter med Alwy. Automatisera ditt sparande så att så fort lönen kommer så dras det pengar till ditt sparande och kämpa på! Det är inte helt lätt men det framtida jag kommer att tacka dig den dagen då diskmaskinen har gått sönder.
Lycka till!
Gillade du inlägget?
Dela gärna på sociala medier ❤️
Vill du läsa mer?
Fler artiklar från Alwybloggen
Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.