Vad är en A-aktie?

Investera

1st May 2021

Vad är en A-aktie?

Om du handlar med aktier så har du antagligen kommit i kontakt med att det står en bokstav bakom bolagetsaktie. Det kan vara att det står A, B, C eller D bakom bolagsnamnet. Men vad betyder bokstäverna egentligen?

Skillnaderna mellan t ex en A-aktie och en B-aktie handlar om rösträtten i bolaget. Vanligtvis så ger en A-aktie en större rösträtt än en B-aktie och en B-aktie ger än större rösträtt en än C-aktie osv. Vilken aktie man ska köpa beror på om man är ute efter en maktposition i bolaget eller om man bara vill följa utvecklingen på bolaget. Givet att du inte vill ha en maktposition så bör du jämföra priset mellan aktietyperna och sen välja den billigaste om det finns en omsättning i aktien. Ofta är det så att majoritet av handeln sker i en aktietyp och det kan vara A, B, C eller D. Du ska generellt sätt undvika den bokstaven där det köps och säljs väldigt lite aktier då det kan bli problematiskt den dagen du vill sälja aktien (om ingen vill köpa den).

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store