Hur föräldraledighet och deltidsarbete påverkar pensionen

Pension

19th November 2021

Hur föräldraledighet och deltidsarbete påverkar pensionen

Är du en av dem som oroar dig för pensionen på grund av föräldraledigheten eller kanske för att du har behövt jobba deltid under perioder i ditt liv? Många oroar sig faktiskt lite i onödan och i det här inlägget ska vi förklara varför.

Du som arbetar i Sverige tjänar in pengar till din pension varje månad och det kommer du fortsätta göra när du börjar ta ut föräldrapenning från Försäkringskassan. Du kommer tjäna in till din allmänna pension precis på samma sätt som när du arbetade. Däremot är det ingen självklarhet att din arbetsplats kommer sätta av till din tjänstepension under din föräldraledighet och därför är det viktigt att fråga din arbetsgivare vad som gäller på din arbetsplats.

Pensionsrätt för barnår

Under tiden för föräldraledighet får den förälder av er som tjänar minst extra pengar till sin allmänna pension under barnets fyra första år. Detta fördelas ej på vem av er som är hemma längst utan baseras på vem av er som tjänar minst. Det kallas pensionsrätt för barnår och beräknas automatiskt, det är alltså ingenting som du själv behöver ansöka om. Om ni skulle vilja ändra vem av er som ska få pensionsrätten för barnår kan ni kontakta Pensionsmyndigheten.

Denna förmån finns existerar för att se till att du som småbarnsförälder inte förlorar allmän pension under tiden du är hemma med ditt barn. Det resulterar i att den allmänna pensionen blir oförändrad för många trots föräldraledighet och deltidsarbete under de första fyra åren med barn jämfört om man inte hade barn och hade jobbat heltid. Däremot om du fortsätter att arbeta deltid efter de första fyra åren kommer du inte längre få pensionsrätt för barnår och din pension kommer att minska.

Hur mycket deltidsarbete påverkar pensionen

När du arbetar deltid minskar inbetalningarna till den allmänna pensionen motsvarande de procent som du inte arbetar. Det betyder att om du minskar din arbetstid med 25 procent så kommer inbetalningarna till den allmänna pensionen minska med 25 procent. För att få exakta siffror på hur din allmänna pension kommer att påverkas av att du går ner i arbetstid kan du kontakta Pensionsmyndigheten.

2 olika sätt att kompensera för deltidsarbete

Föra över premiepensionen

Om du och din partner är gifta kan den som har högst månadsinkomst av er under småbarnsåren kompensera genom att föra över sin premiepensionsrätt till den andra som förlorar pension på att vara föräldraledig eller som jobbar deltid en längre period. Det kan till exempel vara så att den av er som är hemma inte har rätt till tjänstepension under föräldraledighet och det kommer då att göra en stor påverkan på pensionen framöver. Du kan enbart föra över premiepensionen du tjänar in under det år du begär överföringen och åren efter och du väljer själv hur lång tid överföringen ska gälla.

Bygga upp ett sparande

Ett annat alternativ är att starta och bygga ett eget sparande för att kompensera den av er som jobbar mindre under en längre period till exempel under småbarnsåren. Det är viktigt att sparandet är skrivet till den person det gäller så att inte pengarna kan delas vid en eventuell skilsmässa. För gifta kallas det för enskild egendom och skrivs med i äktenskapsförordet. För sambos räcker det att sparandet står i rätt namn eftersom pengarna inte delas lika vid en separation.

Använd dig av Alwys ränta-på-ränta kalkylator för att se effekten av ditt sparande och hur dina pengar kan växa över tid.

Sammanfattning

Föräldraledighet och deltidsarbete under kortare perioder har inte jättestor påverkan på din framtida pension, men det är bra att ta reda på hur det ser ut för just dig! Den stora avgörande faktorn är tjänstepension, om du är berättigad tjänstepension när du arbetar för det är inte en självklarhet för alla och om arbetsgivaren fortsätter att sätta av den till dig under föräldraledigheten.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store