Hur mycket bör du spendera på julklappar i år?

Budget

17th November 2021

Hur mycket bör du spendera på julklappar i år?

Utgifterna för ett efterlängtat julfirande kan vara ett känsligt ämne. Ingen vill vara den minst generösa i familjen eller bland vännerna, men väldigt många av oss letar efter sätt att minska utgifterna för presenter. Att hitta balansen kräver lite finess, men att bestämma över presentbudgeten behöver inte bli en gissningslek. I det här inlägget ska vi gå igenom några tips för att inhandlingen av presenter ska landa på en rimlig nivå.

Hur mycket spenderar svenskarna på julklappar?

Julrapporten från Svensk Handeln visade att 2020 planerade den genomsnittliga svensken att spendera 3 200 kr på julklappar vilket motsvarar 21 miljarder kr! Även om rätt belopp att spendera på presenter kommer att variera beroende på din inkomst, kulturella normer och andra faktorer, är en bra tumregel att spendera mellan 500 kr och 1 000 kr till närmsta familjen och mellan 200 kr och 500 kr till vänner.

Hur du bestämmer din julklappsbudget

För att försöka räkna ut hur mycket du ska spendera på julklappar i år är det bra att utgå från frågorna nedan. De hjälper dig i rätt riktning för att bestämma din julklappsbudget.

1. Hur mycket har du i besparingar?

För att avgöra hur mycket du har råd att spendera på dina julklappar behöver du först ta reda på exakt hur det ser ut på dina konton, både personkonton och sparkonton. Utifrån det kan du avgöra vilket budget du kan ha för presenter utan att försumma din levnadsstandard. Om du är en person med en tajt levnadsstandard är ett bra tips att skapa en budget redan i början av året och lägga undan lite pengar varje månad till julklappar för att det inte ska komma som en överväldigande ekonomisk post i november och december. Om du har presentkort eller rabattkuponger att använda så se till att försöka nyttja dem till julklappar och räkna med dem i din budget.

2. Hur många ska du handla julklappar till?

För att kunna skapa en julklappsbudget behöver du även veta hur många du ska köpa julklappar till. Börja med att lista de som definitivt kommer att få en gåva, som till exempel dina föräldrar, partner, syskon, syskonbarn osv. Du behöver även inkludera eventuella julklappslekar och julklappsspel så att du inte glömmer bort det och det blir en extra kostnad utöver din budget.

Bredvid varje persons namn i listan skriver du hur mycket du planerar att spendera på deras gåva. Lägg sedan ihop alla summor för att få ut din grundläggande estimerade presentbudget. Om beloppet överskrider din budget i Steg 1 behöver du justera beloppen till vissa personer för att hamna inom ramen för vad du kan spendera. Om det däremot finns pengar kvar i budgeten från Steg 1 kan du antingen välja mellan att spendera mer pengar på varje person, köpa julklappar till fler personer eller behålla dom pengarna själv.

3. Vilka övriga extra kostnader har du under julen?

Det är lätt att glömma bort alla andra kostnader som uppkommer under julen som till exempel resor, fester, julmaten, dekoration och pynt. Men det är oftast här de stora utgiftsposterna är och är därför viktigt att ha med i beräkningen när du ska estimera en budget.

4. Vilka kommande utgifter har du?

Om du vet med dig att du har några stora utgifter som kommer den närmsta tiden som till exempel avbetalningar, försäkringar eller årlig veternärkontroll behöver du även ha med detta i din kalkylering. Ifall du känner dig osäker på den här punkten så är ett bra tips att titta på kontoutdrag från tidigare år för att försöka hitta ett mönster.

Känner du dig bekväm och har råd med dessa utgifter tillsammans med din julklappsbudget kan du vara lugn. Om inte så måste du tighta till din budget för att ha råd med övriga utgifter.

Prata med nära och kära innan du handlar julklappar

Om du är osäker på hur mycket du ska spendera på presenter eller osäker på om du har råd att spendera så mycket som du egentligen vill kan det vara bra att överväga att ta upp det med dina familjemedlemmar och vänner. De kan faktiskt en del av alla som använder kreditkort eller behöver ta ett privatlån för att betala för julen och allt därtill. Tanken på att spendera mindre kan faktiskt vara den bästa presenten du kan ge dem.

Du kan även föreslå ett julklappsspel där varje person köper en julklapp och man spelar om dem istället för att man ska köpa presenter till alla.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store