Försäkringsguiden

Budget

23rd November 2021

Försäkringsguiden

Om du får barn, blir sjuk eller går i pension får du ersättning från socialförsäkringen. Du kan även får ersättning från din arbetsgivare i dessa situationer. Däremot behöver du teckna egna och privata försäkringar ifall någonting skulle hända med till exempel ditt hem eller din bil.

Du kan antingen teckna privata försäkringar som gruppförsäkringar eller individuella försäkringar. En gruppförsäkring kan tecknas av alla inom en bestämd grupp, till exempel anställda under samma arbetsgivare eller medlemmar till samma fackförening. Gruppförsäkring är oftast billigare men kan ha ett sämre skydd än den individuella försäkringen.

När du väljer vilken försäkring som passar dig är det viktigt att utgå från dina preferenser och behov. Många försäkringar har olika villkor och kostnader, och det är därför viktigt för dig att läsa på noga och jämföra för att hitta det som passar din livssituation bäst.

Boendeförsäkring

Den vanligaste typen av boendeförsäkring är hemförsäkring. Hemförsäkringen omfattar dels dina saker i hemmet vid stöld, brand eller skadegörelse men innehåller även skydd för till exempel resor, rättsprocesser, överfall och skadestånd. Bor du i en hyresrätt är det den enda försäkringen du behöver för hemmet. Bor du däremot i en bostadsrätt eller villa behöver du även ha bostadsrätts- eller villaförsäkring. Äger du ett fritidshus utöver ditt boende behöver du även teckna en särskild fritidshusförsäkring.

Fordonsförsäkring

Bilförsäkring, husbilsförsäkring, motorcykelförsäkring och mopedförsäkring är exempel på fordonsförsäkringar. De ersätter personskador om olyckan skulle vara framme och även skador som ditt fordon orsakar på andra fordon eller egendomar. Halvförsäkring eller helförsäkring är frivilligt att välja mellan och den avser ersättningen du får för skador på ditt egna fordon vid olyckor.

Personförsäkring

Personförsäkring är ett komplement till samhällets skydd vid olycksfall, sjukdom och dödsfall. Personförsäkringarna är ett samlingsnamn för sjuk- och olycksfallsförsäkring, olycksfallsförsäkring, livförsäkring, inkomstförsäkring, sjukvårdsförsäkring, barnförsäkring och gravidförsäkring. Försäkringarna finns för att ge dig en tryggare ekonomisk situation om något skulle hända dig eller en familjemedlem. Försäkringarna kan tecknas både individuellt och som gruppförsäkring.

Reseförsäkring

Det ingår en reseförsäkring i alla hemförsäkringar men en extra försäkring ger skydd mot många händelser som kan inträffa under en resa. Om du ska på en vanlig semesterresa räcker oftast reseskyddet i din hemförsäkring. Det hjälper dig till exempel om du blir akut sjuk eller är med i en olycka. Men ska du däremot vara borta längre än 45 dagar behöver du förlänga ditt reseskydd eller köpa en separat reseförsäkring.

Djurförsäkring

Djurförsäkringar består främst av veterinärvårdsförsäkring som ersätter kostnader om ditt djur blir skadat eller drabbas av någon sjukdom. Utöver veterinärvårdsförsäkring kan du även teckna livförsäkring som ger ersättning om ditt djur skulle avlida före en viss ålder. Olika djurförsäkringar har olika ersättningar så det är viktigt att jämföra försäkringar beroende på vilken ras man har och hur hälsan för den rasen ser ut så att du tecknar bästa möjliga försäkring utifrån ditt djurs eventuella behov.

Produktförsäkring

Ofta när du köper en ny TV, mobiltelefon, dator, klocka eller smycke blir du erbjuden att teckna en särskild produktförsäkring. Försäkringen ersätter produkten om den slutar fungera eller blir skadad av någon oförutsedd händelse. Dock är dina saker inte helt utan skydd om du avstår från en produktförsäkring. Skyddet kan täckas upp av konsumentköplagen, garantin eller hemförsäkringen.

Båtförsäkring

En båtförsäkring ersätter vissa skador och stölder samt kan hjälpa dig betala om du blir skadeståndsskyldig efter att ha orsakat en person- eller sakskada. Försäkringen ersätter vanligtvis skador som uppstått genom en plötslig och oförutsedd händelse. Den gäller inte bara när båten ligger i sjön utan även när den sjösätts, torrsätts och när båten står på land.

Sammanfattning

Det finns många försäkringar man kan teckna, alla förutom fordonsförsäkring är frivilliga men vissa är viktigare att ha en andra. Nyckeln till att vara bra försäkrad är att läsa på om villkoren och teckna de försäkringar som är väl anpassade efter din livssituation.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store