Få dina pengar att börja arbeta för dig

Investera

9th October 2021

Få dina pengar att börja arbeta för dig

Att få pengarna att börja arbeta för dig är ett viktigt steg på vägen mot ekonomisk frihet och självständighet. Att tjäna pengar som jobbar över tid är viktigt, men det är lika viktigt att hitta ett sätt att tjäna pengar utan att behöva vara aktivt involverad. Medan du kanske drömmer om att kunna tjäna pengar medan du sover, finns det några åtgärder du kan vidta för att få dina pengar att börja arbeta för dig.

Betala ner dina skulder

Det viktigaste du kan göra är att betala ner och eliminera dina högränteskulder om du har det. Detta inkluderar bland annat kreditkortsskulder, snabblån och andra typer av konsumentskulder. Du kan betala upp till 20% eller mer i ränta vilket innebär att när du lägger pengar på att betala av den skulden får du betala de procenten utöver som du istället hade kunnat investera. Starta en budget, räkna ut dina inkomster och utgifter och börja betala ned den existerande skulden. Först när du har eliminerat dina högränteskulder kan du börja med de andra förslagen.

Öppna ett sparkonto med hög sparränta

En bra början är att öppna ett sparkonto med hög sparränta där du får tillbaka ränta på beloppet du har sparat som är separat från ditt lönekonto. Detta är viktigt av två skäl. Den första anledningen är att hålla ditt sparande åtskilt från de pengar du använder för ditt dagliga bruk och räkningar. Den andra anledningen är att ett sparkonto kan erbjuda en högre ränta än ett vanligt bankkonto vilket gör att dina pengar växer, lite i taget. Här kan du läsa om vad som är viktigt att tänka på när du öppnar ett sparkonto.

Utöka dina kapitaltillgångar genom att investera

Om inflationen ligger runt 2% varje år bör alla dina investeringar öka minst med 2% varje år. Annars kommer dina pengar att vara värda mindre än året innan. Om alla dina pengar finns på ett sparkonto som tjänar 1% ränta eller mindre så förlorar du faktiskt pengar till inflationen varje år. Det finns olika sätt att tjäna kvar pengarna och det är viktigt att välja det som är bäst för dig. Det kan bland annat vara att tjäna mer pengar på olika sätt, sälja saker du inte använder eller investera i fonder och på aktiemarknaden. Historiskt sett har investeringar stigit runt 8% på börsen per år. Med hjälp av avkastningen och ränta-på-ränta effekten växer pengarna till större summer vilket på längre sikt kan leda till ekonomisk frihet. Dock är det viktigt att ha i åtanke att investera på börsen medför alltid en risk och det finns inga garantier att pengarna kommer att växa.

Skapa en passiv inkomstkälla

Passiv inkomst är inkomst som fortsätter att tjäna pengar åt dig med litet eller inget dagligt engagemang från din sida. Det bygger på att du lägger ner tid och arbete i början för att bygga upp en inkomst och att den sedan fortsätter att tjäna pengar åt dig utan att du behöver arbeta mer på det. Det finns olika sätt att generera passiv inkomst. Till exempel investera i utdelningsaktier, låna ut och tjäna pengar via P2P aktörer, delta i betalda undersökningar, skaffa sparkonto med hög ränta, vara aktiv på sociala medier och ha samarbeten, hyra ut utrustning och saker du har hemma via tredje part eller starta en e-handel.

Sammanfattning

Det finns en viktig skillnad mellan att arbeta för pengar och låta pengar arbeta för dig. Även om det är viktigt att tjäna pengar genom att arbeta, är den stora nyckeln till ekonomisk frihet att tjäna passiv inkomst. Betala ner dina skulder, börja investera och var kreativ i sätt att hitta avkastning. Du kanske inte kommer tjäna pengar medan du sover, men dessa tips kommer hjälpa dig  att komma på rätt ekonomiska väg.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store