Hur man kommer tillbaka på rätt spår efter en dyr helg

Budget

6th October 2021

Hur man kommer tillbaka på rätt spår efter en dyr helg

En av de bästa sakerna du kan göra för att förbättra din ekonomiska insikt och hälsa är att skapa en budget, läs här om hur du skapar en. Men det är inte alltid man följer upp budgeten, och det är verkligen inte alltid man håller den. Alla som säger att de aldrig går över sin budget ljuger förmodligen. Om du har haft en dyr dag eller helg där du helt kom ifrån ditt konsumtionsmönster kommer du här få några tips för att hjälpa dig att komma tillbaka på rätt spår igen.

Ingen är perfekt

Det första du behöver påminna dig själv om är att ingen människa är perfekt. Som beskrivet innan så finns det troligtvis ingen som håller sig till sin budget varje dag året om. Det som är viktigt att komma ihåg är att om du tar ett snedsteg är det värsta du kan göra att använda det som en ursäkt för att skrota hela budgeten.

Ta istället ett djupt andetag, erkänn för dig själv vad som har hänt och börja sikta framåt. Beroende på hur mycket du frångick din budget kan det vara bra att försöka justera det de kommande dagarna eller bara inse konsekvenserna, lära dig av dom och gå vidare.

Adressera orsaken eller orsakerna

Om du faller ifrån din budget vid enstaka tillfällen kan man ofta förbise det utan att det skapar stora konsekvenser för en. Men om du märker att det händer mer regelbundet kan det vara bra att försöka adressera orsaken till beteendet. Det kan till exempel handla om restaurangbesök, dyra krognotor, impulsköp och resor.

Kan det vara så att vissa platser eller vissa människor gör att du spenderar mer än vad du vill? Eller finns det en annan återkommande orsak som du kan identifiera? Om så är fallet kan du försöka anpassa ditt beteende därefter. Det är mycket lättare att överskrida din budget i stundens hetta än om du planerar att undvika frestande situationer.

Några användbara tips för att komma tillbaka på rätt spår

Hur du ska komma tillbaka på rätt spår beror på situationen och hur mycket du överskred budgeten. Om du till exempel var på restaurang och notan för hela din kväll kommer in och landar på 3 000 kr och din restaurang och underhållningsbudget enbart är på 1 000 kr kanske det inte är hållbart att du inte ska kunna roa dig alls de tre kommande månaderna. Istället kommer du behöva minska lite på alla kategorier med rörliga kostnader för att kunna komma tillbaka på banan.

Om det istället är ett mindre snedsteg där du bara spenderat lite mer än du tänkt dig kan du överväga att göra små justeringar i ditt liv fram till nästa månad. Saker som att ha med matlåda till jobbet, cykla eller åka kollektivtrafik istället för att köra bil eller sälja föremål som du inte använder kan ge din budget lite extra utrymme och dig lite extra energi.

Kom ihåg att tänka långsiktigt

Kom ihåg att resan mot ekonomisk stabilitet och förhoppningsvis frihet är lång och att du kommer ha medgångar och motgångar. Oavsett om du försöker bli av med skulder, bygga upp ett sparande eller förbereda dig för pensionen kommer din totala ekonomiska framgång inte att bero på resultatet av en veckas konsumtion. Istället är det de förändringar i konsumtionsbeteendet över tid som kommer att göra skillnaden.

Sammanfattning

Vi kommer alla att gå emot vår ursprungstanke ibland och handla på impuls. Men det är då bra att se situationen ur ett långsiktigt perspektiv för att kunna gå tillbaka till sin budget. Imorgon är ännu en dag och ännu en chans att ta ett steg närmare ett liv med ekonomisk frihet och stabilitet.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store