Kan du bli miljonär av att brygga kaffe hemma?

Sparande

12th October 2021

Kan du bli miljonär av att brygga kaffe hemma?

Det är lite av en klyscha att säga att allt du behöver göra för att bli miljonär är att byta ut dina dagliga latte och klippa dina oanvända gymkort, investera de pengarna på börsen, luta dig tillbaka och vänta i 30 år. Men att spara till pensionen kräver faktiskt arbete och disciplin. Dock finns det två viktiga sanningar i den gamla klyschan. Det är vanligtvis de enkla förändringarna i dina vanor som är de mest långvariga och ränta-på-ränta effekten är ett verkligt och fantastiskt underverk. I det här inlägget ska vi titta på hur du kan närma dig miljonen genom att brygga kaffe hemma.

Hur mycket glädje tillför kaffen din vardag?

Det första du behöver göra är att fråga dig själv hur mycket glädje kaffe tillför din vardag. Efter det kan du fundera på vad det är med kaffet du tycker om. Är det energin från koffeinet? Är det smaken eller upplevelsen? Är det faktumet att man får ta en paus och vara social med andra? Genom att svara på dessa frågor kan du lättare kategorisera om kaffet ger dig lite eller mycket glädje i vardagen.

– Om du gillar koffeinet men inte behöver något speciellt typ av kaffe för att få glädje i vardagen så bör du överväga att brygga allt kaffe hemma.
– Om du känner att det köpta kaffet tillför en viss glädje kan du försöka hitta ett sätt att balansera ditt intag av köpta latte med att brygga eget kaffe. Du kan till exempel minska vanan till att köpa kaffe två gånger i veckan – kanske belöna dig själv på måndagar för att starta upp veckan och på fredagar för att avsluta den.
– Om kaffe ger dig en otrolig glädje i vardagen så är det nog bättre att skära ner på andra utgifter. Poängen är trots allt med en budget att spara pengar på saker som du inte tycker är viktiga så att du fortfarande har pengar kvar att spendera på de saker som är viktiga för dig.

Hur mycket pengar kan du få genom att investera dina kaffepengar?

Går det att göra din kaffevana till en besparingsvana? Självklart! Räkna ut hur mycket pengar du lägger på kaffe varje månad och ta den summan och investera den istället i antingen fonder eller aktier för att på sikt kunna växa.Men hur ser den faktiska matematiken ut när man investerar kaffepengarna på börsen? Även om det finns otroligt många variabler inblandade och marknaden går upp och ner hela tiden så ska vi visa två exempel.

Exempel 1 – slopa kaffet helt och investera alla pengar
– En latte kostar ca 45 kr att köpa ute och här ersätter vi inte det med något, man får dricka vatten istället
– 20 kaffekoppar i månaden som man inte köper
– 8% genomsnittlig årlig avkastning på investeringen

Efter 30 år har dina kaffepengar blivit värda 1 321 335 kr!!

Exempel 2 – köp två koppar kaffe i veckan och investera resten
– En latte kostar ca 45 kr att köpa ute
– 12 kaffekoppar i månaden som man inte köper
– 8% genomsnittlig årlig avkastning på investeringen

Efter 30 år har dina kaffepengar blivit värda 792 801 kr!!

Även om inget av dessa scenarier med största sannolikhet kommer att lösa alla dina ekonomiska behov i framtiden så vill vi på Alwy visa hur man med små förändringar kan göra stor skillnad för sin framtid. Testa gärna vår ränta-på-ränta kalkylator för att se hur dina pengar kan växa över tid!

Sammanfattning

Kaffe är någonting många människor dricker dagligen och det finns en olika sätt att dricka kaffe på. Även om du inte dricker kaffe kan du ha andra liknande vanor i ditt liv, till exempel läsk, energidryck och luncher ute. Det är inte nödvändigtvis dåligt att köpa din latte ute, utan du behöver säkerställa att dina utgifter matchar dina övergripande livsprioriteringar. Att använda dig av Alwy kan hjälpa dig att regelbundet granska dina utgifter och hjälpa dig i rätt riktning med din ekonomi!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store