De vanligaste missuppfattningarna om ekonomi

Sparande

1st December 2021

De vanligaste missuppfattningarna om ekonomi

Pengar och ekonomi är ett väldigt brett och omdiskuterat ämne. Det är nog omöjligt att veta allt och grundläggande faktum kan förändras över tid. Det bästa du kan göra är att ha ett öppet sinne och aktivt utmana dina antaganden. Tyvärr har vi alla fel emellanåt när det kommer till pengar och ekonomi. Därför ska vi i det här inlägget gå igenom några av de vanligaste missuppfattningarna när det kommer till just ekonomi.

“Kreditkort skapar en okontrollerad ekonomi”

Har du en förnuftig inställning och kontroll på användningen av ditt kreditkort kommer det inte att äventyra din ekonomi. Tvärt om, det finns många fördelar med att använda sig av kreditkort. Ta reda på vilka villkor som gäller för de kreditkort du är intresserad av och jämför om de passar din livsstil. Du kan spara pengar genom att till exempel använda ditt kreditkorts återbäring och reseförsäkring som oftast brukar vara väldigt fördelaktig.

De som får bekymmer med kreditkort har vanligtvis glömt att betala fakturan i tid. Så om du betalar dina räkningar i tid finns det ingenting att oroa dig för. Det kan snarare gynna din ekonomi om du nyttjar det med förnuft och tar del av de förmåner som erbjuds.

“Investeringar handlar bara om tur”

Idag finns det många olika sätt att förvalta och investera dina besparingar på, du kan investera i bland annat aktier, fonder, krypto, råvaror och valutor. Men det är inte alltid lätt att veta hur och vart man ska investera. Vissa säger till och med att mycket enbart handlar om tur, tur att din aktie stiger till exempel.

Sanningen är att det finns väl beprövade metoder att förhålla sig till om man ska investera på börsen. Det första är att aldrig satsa mer än du har råd att förlora, för det finns inga garantier att du kommer få tillbaka pengarna. Har du möjlighet och väljer att investera på börsen är det viktigt att läsa på vad du investerar i. Du kan läsa här om nyckeltal att använda dig av i din analys av en aktie. Utöver det är det viktigt att sprida riskerna, satsa inte allt på en investering bara för att du har hört bra om den utan diversifiera. Är du ny och osäker är det bäst att börja spara i indexfonder.

Ett av de bästa sätten att investera och spara på lång sikt är med indexfonder. Under 2017 vann den legendariske investeraren Warren Buffett ett 10-årigt vad mot en hedgefondförvaltare, och satsade på att pengar investerade i en indexfond skulle tjäna mer än förvaltarens val. Han tjänade 7,1 % under det decenniet, medan hedgefondförvaltaren tjänade 2,2 %. 

“Att få skatteåterbäring är alltid bra”

Varje år deklarerar miljontals människor sina skatter och blir lika exalterade varje gång när de upptäcker att en skatteåterbäring ska komma. Skatteåterbetalningen kan låta som bonuspengar men så är inte fallet. En anledning till att du kan få tillbaka pengar efter deklarationen är att du har betalat för mycket skatt från din lön varje månad. Det betyder att staten har fått för mycket pengar av din lön varje månad, och du har i princip gett dem ett räntefritt lån. Detta är pengar som du bland annat skulle kunna använda varje månad till att höja din levnadsstandard, betala av lån, resa eller investera på börsen.

“Du behöver mycket pengar för att investera”

Många unga väljer tyvärr att vänta tills de blir äldre och tjänar mycket pengar innan de börjar investera på börsen. Tyvärr är detta en av de dyraste finansiella myterna som finns. Ju längre du väntar med att börja investera, desto mer går du miste om på grund av ränta-på-ränta effekten.

En 20-åring som börjar investera 500 kr i månaden kommer att ha 175 946 kr sparade efter 15 år om vi räknar med en avkastning på 8%. Den personen bestämmer sig sedan för att öka sitt sparande till 1 500 kr i månaden. När det är dags att gå i pension vid 65 års ålder har den personen sparat ihop 3 972 710 kr om vi fortfarande räknar på en avkastning på 8%.

Vi jämför det med en person som börjar spara först när den är 35 år. Den sparar 1 500 kr i månaden varje månad tills den dagen det är dags att gå i pension vid 65 års ålder. Den personen lyckas spara ihop 2 202 226 kr med en avkastning på 8% vilket är 1 770 484 kr mindre än personen som sparade 500 kr i månaden på börsen de första 15 åren.

“Det är fördelaktigt att sprida ut bolånet på flera tidsperioder”

Många har med största sannolikhet fått höra när man ska teckna ett bolån hos banken att man ska sprida ut bolånet på flera tidsperioder och att det är mest fördelaktigt för en själv genom att man sprider riskerna. Men finns det egentligen fördelar med detta?

Den absolut största konsekvensen av det är att du hamnar i en mycket sämre förhandlingssituation när du vill förhandla om ditt bolån då du är låst till olika tidsperioder. Det gör att du behöver gå med på bankens krav när tiden för ditt ena lån har löpt ut om du inte är villig att betala ränteskillnadsersättning för resterande lån och byta bank.

“Det kommer inte finnas några pengar kvar när yngre generationer ska gå i pension”

Det svenska pensionssystemet går ut på att alla gemensamt tjänar in pengar till pensionen på genom skatt på den inkomst man tjänar. Så länge det finns människor i Sverige som arbetar kommer det att betalas ut allmän pension. De som arbetar idag betalar in avgifter som betalas ut som pension till dagens pensionärer. Ju fler personer som arbetar, desto mer pengar kommer det in i pensionssystemet.

Utöver den allmänna pensionen är det däremot viktigt att se över sina andra delar av pensionen för att säkerställa den levnadsstandard man vill ha. Läs mer om pensionen och hur du kan påverka den här.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store