Hur du argumenterar för att få arbeta på distans

Budget

30th November 2021

Hur du argumenterar för att få arbeta på distans

Covid-19 pandemin har varit fruktansvärd och hemsk i de flesta aspekterna men det har funnits en överraskande uppsida för många kontorsanställda. Många arbetsplatser tvingades bli virtuella i början av pandemin och även fast en hel del hade svårt att trycka på och av mute knappen i de digitala mötena eller att känna sig bekväma framför kameran har många insett fördelarna med att kunna jobbar varifrån man vill. I Svenskarna och internet 2021 visar undersökningen att 9 av 10 vill fortsätta ha möjligheten att kunna arbeta hemifrån. Om du har fått mersmak av friheten och livsstilen att arbeta hemifrån kanske du undrar över vad du ska göra nu när många arbetsplatser återvänder till kontoret. Vi vill här hjälpa dig hur du kan resonera och argumentera med din arbetsgivare till hur du kan få fortsätta arbeta på distans.

Varför söker sig fler till distansarbete?

I och med pandemin upptäckte många anställda fördelarna med distansarbete, att man slapp pendlingstiden, kontorspolitiken, strikta arbetstider och att man kunde bli mer produktiv. Många har kunnat planera sin tid på ett annorlunda sätt än tidigare, där man har kunnat prioritera mer tid till familjen och sina intressen i och med att man blivit av med pendlingstiden.

En annan stor bidragande faktor till den positiva inställningen till distansarbete är den ekonomiska faktorn. Många har sparat mycket pengar på att inte behöva ta sig till och från jobbet, antingen bensin- och parkeringskostnader eller buss- och tågbiljetter. Man har även kunnat minska matkostnaderna då man inte i samma utsträckning har ätit lunch ute på restauranger utan lagat mat hemma.

Hur man förespråkar arbete på distans

Om din arbetsgivare ber dig att återkomma till kontoret behöver du kunna motivera varför du ska fortsätta arbeta på distans. Vissa arbetsgivare kan vara tveksamma till att fortsätta anställda arbeta på distans och det är därför viktigt att vara väl förberedd innan du börjar argumentera.

Börja med att ta fram data och statistik som visar att du varit lika eller mer produktiv när du arbetat hemifrån än på kontoret. Har du ringt fler säljsamtal? Har du kunnat effektivisera ditt arbete? Har du fått positiv feedback från din arbetsgivare och kollegor under pandemin? Våga ta fram det som har varit bra och det du har gjort bra för att styrka ditt argument. En forskningsstudie från Stanford visar att att arbeta hemifrån ökar prestationen med 13%!

Det kan vara frestande i en situation som denna att ta upp personliga dilemman, till exempel om du är förälder och arbete hemifrån underlättar med barnen. Men det är bättre att fokusera på varför arbete hemifrån gör dig till en bättre anställd. Arbetar du med att analysera data kan du beskriva hur att arbeta i hemmamiljö är mer gynnsamt än ett hektiskt kontor. Om du är säljare kan du prata om hur du kan hantera fler samtal under dagen då du slipper pendla.

Du bör även lyfta fram sätt att spara företaget pengar genom att arbeta hemifrån. Det kan till exempel vara olika typer av kontorsförmåner så som parkeringsplatser, luncher eller fika. Kom ihåg att du måste övertala och bevisa för arbetsgivaren att det gynnar er båda att du arbetar hemifrån.

Om din arbetsgivare fortfarande inte är övertygad om att du bör arbeta hemifrån kan du använda dig av branschkonkurrenter som exempel om de låter sina anställda arbeta hemifrån. Det kommer hjälpa din arbetsgivare att inse att andra företag kan erbjuda talanger en mer hållbar balans mellan arbete och privatliv och därför bli mer attraktiva arbetsplatser.

Sammanfattning

Många företag och arbetsgivare förstår fördelarna med distansarbete men inte alla. Om du kommer till situationen att du behöver argumentera och förespråka att du ska få arbeta på distans är det både bra och viktigt att utgå från arbetsgivarens perspektiv. Ta fram tydlig och konkret information och fakta innan du börjar argumentera för din sak. Om din arbetsgivare inte går med på att du arbetar 100% på distans, och du verkligen trivs, kan det vara bra att försöka mötas på mitten. Många kan då gå med på att man arbetar två eller tre dagar hemifrån varje vecka.

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store