Investera
28th April 2022
Därför ska du månadsspara på börsen
Att förutspå hur priserna på börsen kommer att röra sig är väldigt svårt. Istället för att försöka gissa hur priserna kommer att utvecklas och försöka tajma marknaden ger man sina pengar en bättre chans att växa över tid genom att spara kontinuerligt – att månadsspara. Att köpa aktier och fonder varje månad gör att man får en jämnare utveckling i sin portfölj då ens genomsnittspris inkluderar både toppar och dalar i ekonomin.
Vikten av att investera i sig själv först
Regelbundet månadssparande via autogiro är det enklaste sättet att spara då man själv slipper göra ett aktivt beslut varje månad att spara pengar. Om pengarna dessutom dras så snart lönen kommer kan man enklare bestämma hur man vill disponera resten av lönen varje månad. Har man som strategi att istället spara det som blir över i slutet av varje månad riskerar lätt att konsumera hela lönen och inte ha någonting kvar till sparandet.
Hur man sedan disponerar sitt sparande beror helt på vilka mål man har, vilken sparhorisont och vilka risker man är villig att ta. Innan man börjar investera på börsen är det viktigt att ha en buffert för oförutsedda utgifter och spontana aktiviteter. Här kan du läsa mer om hur stor buffert du bör ha.
Ska man göra en stor insättning eller månadsspara?
Om man gör en stor insättning och sedan köper fonder eller aktier på ett och samma tillfälle behöver man hitta rätt läge för att göra sitt köp. Drömscenario är att köpa när kursen står som lägst, dock är detta en dröm som är väldigt svår att utföra i praktiken. Risken finns att man istället köper när kursen står som högst och då får en negativ utveckling på sin investering den närmsta tiden. Har man en kort sparhorisont och ska använda pengarna inom en snar framtid kan det tyvärr betyda att man får ut mindre pengar än vad man har investerat.
Om man istället för att göra en stor insättning bestämmer sig för att månadsspara så finns det flera fördelar. Istället för att spekulera ifall nuvarande pris är en topp eller botten så väljer man att löpande köpa varje månad. Detta innebär att man kommer att köpa på både topp och botten och på så vis få en utspridd köpkurs vilket leder till en jämnare utveckling.
Ett månadssparande har även möjlighet att återhämta sig från sämre ekonomiska tider snabbare. Vi tar finanskrisen 2008 som ett exempel. Den som pausade allt sitt sparande när börsen vände ned 2007 fick under de följande fem åren en genomsnittlig avkastning på minus 3 procent på en vanlig aktiefond. Den som istället månadssparade och köpte lite grann hela tiden på vägen ned under 2008-2009 och sedan fortsatte på vägen upp 2010-2012 hade istället under samma tidsperiod fått en positiv avkastning på 20 procent.
Ränta-på-ränta effekten
Genom att månadsspara kan små insättningar varje månad bli till stora kapital med tiden och ränta-på-ränta effekten. Tiden är ofta en sparares bästa vän och den som sparar 2 000 kr i månaden kan på 15 år och med en årlig avkastning på 6 procent spara ihop 592 141 kr! Hade man istället sparat 2 000 kr på ett vanligt sparkonto utan ränta hade den hopsparade summan blivit 360 000 kr.
Så har du möjlighet så fortsätta att spara, även om det blir skakigt på börsen. Med lång sparhorisont så talar åtminstone historien för att du kommer att vara med om ett antal nedgångar och återhämtningar men att du kommer att ha en större positiv avkastning än om du inte sparar kontinuerligt på börsen.
Gillade du inlägget?
Dela gärna på sociala medier ❤️
Vill du läsa mer?
Fler artiklar från Alwybloggen
Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.