Hur påverkar inflation ditt fondsparande?

Investera

20th April 2022

Hur påverkar inflation ditt fondsparande?

Då och då lägger vi upp blogginlägg från externa parter. Detta inlägget är ett sådant inlägg och representerar inte nödvändigtvis Alwys åsikter. Detta inlägget är skrivet av MyAdvice och du finner orginalet här.

Har du hört experter säga att inflationen ”urholkar” ekonomin och din plånbok? Låter dramatiskt va? Ingen har undgått att inflationen är bland oss. Men vad innebär egentligen inflation, vart kommer det ifrån och hur hanterar vi det i vår privatekonomi? Det ska vi försöka reda ut tillsammans.

Inflation innebär ökning av den allmänna prisnivån. Pengar minskar i värde och din köpkraft blir svagare när priset på produkter ökar i snabbare takt än din löneutveckling. Köpkraft definieras som antal varor du kan handla för din lön. Den drabbar oss alla på olika vis, men värst de med svagast ekonomi.

Inflation är normalt och kan bero på flera olika faktorer – men i grund och botten handlar det om utbud och efterfråga. När ett begränsat antal produkter är eftertraktad av många, ökar priset på produkten. Ökar företagens kostnader behöver de sätta en högre prislapp på deras produkter för att bibehålla marginal och lönsamhetsmål. Likaså behövs lönerna revideras upp för att kompensera för högre samhällskostnader.

Mycket har skett senaste åren som sätter färg på ekonomin, Covid och krig i Europa är givetvis historiska händelser. Dagens prishöjningar korrelerar med insatsvaror som energipriser och komponenter. När dessa varor ökar i pris sätter det prägeln på hela produktionskedjan. Blir drivmedel dyrare kostar det mer att producera och frakta. För att företagen ska behålla sin lönsamhet får slutkunden betala för ökningen av produktionskostnader.  Blir det dyrare för bonden att mjölka kon, blir osten dyrare – enkelt förklarat.

Skydda dig mot inflationen.

Har du 100kr på ditt sparkonto och en inflation i Sverige på 2% betyder att din köpkraft minskar med 2kr per år, i reala termer. Oroväckande blir det när inflationen är högre än 2%.

Pengar du inte behöver inom närtid har du därför till fördel placerade i tillgångar som ökar i värde. MyAdvice förespråkar fonder och vi tycker det är världens bästa produkt för dig som vill skydda dina besparingar mot inflation. Detta för att behålla värdet i ditt privata sparande och få avkastning på investerat kapital.

Genom att spegla våra fondportföljer får du ett gediget skydd mot inflationen. Historisk har vi överpresterat index och ger dig som sparare god avkastning, relativt till tagen risk.

MyAdvice följer marknaden noggrant och korrigerar fondportföljerna baserat på avkastningskrav och risk. Varje månad får våra läsare ett nyhetsbrev där vi ger månadskommentar om ekonomin och kommunicerar viktig information om portföljerna vi publicerar – kostnadsfritt!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store