Checklistan inför husvisningen

Bostad

30th March 2021

Checklistan inför husvisningen

Vad gör du när du har hittat ett hus som du är intresserad av? Du går på visning och inför den så finns det en hel del saker som är viktiga att ha koll på. I detta blogginlägg så går vi igenom checklistan av saker som du kan gå igenom innan, under och efter husvisningen.  

Objektsbeskrivningen 

I en objektsbeskrivning så får du mer detaljerad information om huset som byggnadsår, uppvärmningssystem och driftskostnader.  Den brukar gå att ladda ner på bostadssajten som huset ligger ute på eller så ges den ut av mäklaren under visningen. Se till att du går igenom den ordentligt för att få en så tydlig uppfattning om huset som möjligt.  

Undersökningsplikt 

Du omfattas som köpare av en så kallad undersökningsplikt enligt lag. Detta innebär att du behöver ha gjort en ordentlig undersökning av bostaden innan du köper det, helst med hjälp utav en besiktningsman. Det kan vara saker som att titta under mattor, bakom tavlor eller kontrollera kranar och det görs för att vara medveten om de eventuella brister som huset har. Det kan vara bra att vara med på besiktningen för att kunna ställa frågor direkt. Oftast så har säljaren besiktigat huset innan försäljningen och det är upp till dig om du nöjer dig med denna, eller om du vill göra en egen där du kan vara med. Oavsett så är det din plikt att undersöka huset innan du köper det.  

Besiktningsprotokoll  

Har säljaren valt att göra en besiktning inför försäljningen så brukar du kunna ta del av besiktningsprotokollet på mäklarens hemsida. Om det inte finns något sådant så är det desto viktigare att du ser till att göra en egen besiktning.  

Energideklaration 

I en energideklaration så framgår det hur mycket huset förbrukar i energi och det är upp till husets säljare att ta fram denna genom en oberoende part. Är den utförd så är den bra för dig som köpare att ta del av.   

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store