6 tips på hur du kan förvalta ett större belopp

Investera

31st March 2021

6 tips på hur du kan förvalta ett större belopp

Vi är snart framme vid tiden på året då många får tillbaka pengar på skatten eller har du kanske precis sålt din TV, soffa eller annan ägodel som gjort att du fått in några extra tusenlappar gentemot vanligt? Har man redan en månadsbudget så är det lätt att en större klumpsumma blir direkt överfört till sparkontot, vilket såklart har sina fördelar. Men i detta blogginlägg vill vi lyfta fler alternativ då det finns fler sätt att förvalta en större summa pengar som plötsligt inkommer. Nedan ger vi dig några olika förslag. 

Skapa en budget 

Du ska först och främst se till att du har en budget även om du kanske inte inkluderar större engångssummor där. Det är bra att veta hur dina pengar spenderas och en budget är egentligen mest ett verktyg som hindrar dig från att lägga pengar på saker som är onödiga. På så vis kan du istället få mycket pengar över som du kan spendera på saker som faktiskt behövs och betyder något för dig. Läs mer här om hur du skapar en budget med Alwy.

Starta eller lägg in pengar i din buffert 

Om du inte redan har en buffert så borde du först och främst använda större engångssummor till att bygga upp en sådan. En buffert är en väldigt viktig del av din privatekonomi eftersom den ser till att du har pengar när det dyker upp oväntade utgifter. En bra sak att tänka på är att se till att du håller din buffert och resten av dina pengar åtskilda på olika konton. Läs mer här om hur mycket pengar du borde ha i din buffert.

Betala av skulder  

Ett annat bra alternativ för pengarna är att betala av på eventuella skulder. Det finns en mängd olika strategier för avbetalning och det är upp till dig att avgöra vilken som passar dig bäst. Om du har hamnat i en ond cirkel av skulder som bara växer sig större och större så kan du rangordna dessa med minst skuld först. Du betalar sedan av skulderna i ordning med den minsta först och tar successivt varje betald skulds månatliga betalning och använder den för att betala nästa skuld i rangordningen. Eller kan du välja att betala av den skuld som har högst ränta först. Det hjälper till att minimera det totala räntebeloppet som du behöver betala. Egentligen så är skillnaden mellan olika strategier inte det viktigaste, utan det som spelar roll är att du hittar en avbetalningsplan som du kan hålla dig till. Läs mer här för att få tips på hur du kan betala tillbaka dina skulder.

Spara till ett mål 

Om du får in en större engångssumma så kan ett bra alternativ vara att sätta in denna på ett speciellt sparkonto där du sparar till ett specifikt mål. Det kan vara allt ifrån kontantinsatsen till en bostad, en drömresa runt jorden eller att kunna gå i pension i förtid. Har du en bestämd summa som du vet att du vill spara ihop till så kan du också ganska snabbt räkna ut hur mycket du behöver lägga undan till detta sparkontot varje månad. Då ser du även hur lång tid det kommer ta dig att spara ihop så mycket som du behöver. Om du ser till att lägga in större engångssummor där så kommer du också snabbare att nå ditt mål. Läs mer här vad som är bra att tänka på när du sparar pengar på ett sparkonto.

Investera i dig själv 

Du kan givetvis också se till att investera i dig själv. Det kan handla om att ta extra kurser som gynnar din karriär, söka nytt jobb eller starta eget företag. Du kan även använda pengarna som en slags belöning för att du arbetat hårt eller lyckats bra på vissa områden i livet. Det viktigaste när du investerar i dig själv är bara att du har en plan för det eftersom denna större engångssumma som du fått in på kontot annars lätt försvinner inom ett par veckor eller en månad. Om du istället har en plan för hur du på ett bra sätt kan använda pengarna på ett sätt som gynnar dig långsiktigt, så ger du pengarna en chans att arbeta för dig och din framtida ekonomi.  

Investera i fonder eller aktier

Har du redan en bra buffert och vet inte riktigt vad du ska göra av en klumpsumma pengar. Då kan investeringar i aktier eller fonder vara ett bra alternativ. Du kan exempelvis dela upp summan och börja månadsspara i en eller flera fonder eller köpa aktier. Har du redan aktier eller fonder kanske du vill passa på att köpa lite extra i dessa med den extra summa pengar du fått in. 

Lycka till! 

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store