Bostad
19th April 2021
Bolåneguide: för dig som ska köpa bostad
Att köpa bostad är ett stort steg för många, och det kan kännas överväldigande med alla ekonomiska begrepp och de stora summorna som det ofta handlar om. I detta blogginlägg har vi därför gjort en lista till dig som står inför att köpa bostad och behöver skaffa bolån. Både du som tänkt köpa en befintlig bostad och du som tänkt bygga eller köpa nytt objekt kan ha nytta av vår bolåneguide.
Bostadsrätt, hus eller fritidshus?
Det absolut första steget är nu taget. Du har bestämt dig för att köpa bostad. Nu är det dags för dig att fundera kring vad det är du är ute efter när det kommer till din bostad. Vilket område vill du bo i och vilken storlek på bostad är du ute efter? Vilket läge vill du ha? Vill du renovera mycket eller vill du bara kunna flytta in? Vad du vill att bostaden ska ha för skick och standard behöver du också fundera över.
Dags att göra en budgetkalkyl
Det är viktigt att du har koll på vad du spenderar dina pengar på innan du tecknar ett bolån. Du kan göra en klassisk budget och lista hushållets inkomst varje månad. Sedan gör du likadant med hushållets utgifter. Här är det viktigt att vara helt ärlig och ta med varenda utgift som du har. Även de kostnader som inte kommer månadsvis behöver räknas med, som exempelvis renovering, prenumerationer, underhåll, medlemsavgifter eller semesterresor med mera. Se till att sprida ut dessa andra kostnader under ett år i budgeten. Här kan du läsa mer om hur du skapar en budget med Alwy.
Boendekostnaderna för din framtida bostad
När du gjort en budgetkalkyl så kan du börja fundera på vilken summa pengar som kommer att gå åt för att ditt framtida objekt ska kunna drivas. I bostadsannonser så står dessa kostnaderna oftast under“Driftskostnader”. Det är viktigt att du tar reda på vad exakt det är som ingår i den summan. Det är normalt sätt kostnader för värme, el, sophämtning och vatten/avlopp. Men det kan även ibland ingå kostnader för sotning eller försäkring. Är du intresserad av ett objekt så ska du se till att ta reda på vad som ingår i just denna bostads driftskostnader.
Generellt sätt så kan du räkna med en summa på mellan 30 000-40 000 kronor/år för ett hus av normal standard och en summa på mellan 1 000-5 000 kronor när det kommer till bostadsrättslägenheter. Glöm inte att du kanske även kommer att ha kostnader för eventuella maskiner eller inredning till din nya bostad.
Lånekostnader för din framtida bostad
I nästa steg så ska du ta reda på vilka kostnaderna ungefärligt blir i räntor och amorteringar. Du kan testa olika utfall och vad slutkostnaden blir i Alwys bolånekalkyl. När du nu vet hur mycket pengar som du spenderar varje månad, har koll på hur mycket din framtida bostad kommer att kosta i drift och vad dina kostnader blir för ränta och amorteringar så vet du nu också hur mycket ditt boende kan få kosta. Du kanske märker att du faktiskt har råd med en dyrare bostad än du tänkt eller du kanske måste välja en billigare. Har du gjort en budget så har du bättre koll på hur din ekonomiska situation ser ut och du slipper känna osäkerhet och olust inför bostadsköpet.
Vid köp av hus så är det bra att tänka på det tillkommer kostnader för lagfart och eventuella pantbrev. En lagfart är beviset på att du äger din fastighet och beräknas på 1,5% av köpeskillingen 825 kronor (i dagsläget) i en fast avgift. Pantbrev är beviset på att fastigheten är belånad och kostnaden för det är 2% av det belopp som du lånar plus 375 kronor (i dagsläget) per pantbrev. Bankerna kan även ta ut administrativa kostnader och har du tänkt köpa en begagnad fastighet så ska du kolla med din mäklare om det redan finns pantbrev och i vilka belopp eftersom de kan täcka det belopp du tänkt belåna, eller kanske delar av det.
Lånelöfte
Nu har du dina marginaler och det är då dags för att skaffa lånelöfte. Utgå från din budgetkalkyl och bestäm en högsta summa som du kan tänka dig att betala för din framtida bostad. På detta sätt så minskar risken för att du dras med i en budgivning som drar över din egentliga nivå.
Välj sedan ut och ta kontakt med minst fem banker för att se vad du får för lånelöften. När du fått in dessa så kan du gå på visningar och delta i budgivningar. En bra sak att komma ihåg är att affären inte är bindande för varken dig eller säljaren förrän du skriver på ett kontrakt.
Visningar och objekt
Om du har hittat en bostad som är av intresse för dig så är det väldigt viktigt att den undersöks noga så du kan få koll på eventuella risker och renoveringsbehov. Ska du köpa hus så kan det vara bra att du anlitar en besiktningsman som är SBR-ansluten för att göra en överlåtelsebesiktning. En sådan kostar omkring 8 000 kronor men blir det ingen affär så får du inte tillbaka dessa pengarna. Säljaren kan ibland också ha gjort en besiktning av huset inför försäljningen och det är i så fall upp till dig att bestämma om du nöjer dig med denna eller inte. Det förekommer även att man gör en överlåtelsebesiktning vid köp av lägenhet men det är inte lika vanligt. Alla de brister och fel som kan hittas i ett tidigt stadie är bra för dig som köpare att veta om och när du står inför att köpa en bostadsrätt så gör du också rätt i att kontrollera ekonomin i den bostadsförening som du kommer att ingå i.
Välj sedan ut och ta kontakt med minst fem banker för att se vad du får för lånelöften. När du fått in dessa så kan du gå på visningar och delta i budgivningar. En bra sak att komma ihåg är att affären inte är bindande för varken dig eller säljaren förrän du skriver på ett kontrakt.
Efter avklarad budgivning
När du nu har “vunnit” en budgivning, gjort en besiktning och snart kommer att skriva på ditt köpekontrakt så är det dags att kontakta de bankar som gett dig lånelöften och börja förhandla om ditt bolån. Du kan börja med att jämföra boräntor och använda detta för att spela ut bankerna mot varann. Du ska ta chansen att förhandla och inte nöja dig med den första banken du får erbjudande ifrån. När du gjort ditt val så ska du välja om du vill ha din ränta rörlig eller fast, vilket du kan läsa mer om här.
Skriva köpekontrakt
Nu är det dags att skriva köpekontrakt. Detta är bindande och här presenteras din bostad tillsammans med köpeskillingen och alla villkor. Köpare och säljare kommer i detta kontrakt även överens om vilket som blir tillträdesdatumet, alltså det datum där du får nycklarna och officiellt har köpt din bostad. Det är vanligast att man även kommer överens om att det läggs en handpenning på 10% av köpeskillingen vid kontraktsskrivningen. Denna handpenning förlorar du som köpare ifall du utan någon giltig anledning väljer att dra dig ur affären.
Elavtal och försäkring
Se till att ha skaffat en hemförsäkring som har de villkor och tillägg som du önskar, och att den gäller från och med tillträdesdatumet. Samt glöm inte att ha ett elavtal på plats. Du kan jämföra både din hemförsäkring och elavtal direkt i Alwy.
Tillträdesdagen
Dagen då du får nycklarna är här. Säljaren och köparen träffas oftast tillsammans med mäklaren på ett mäklar- eller bankkontor där affären genomförs. När alla transaktioner är gjorda så får du nycklarna och har officiellt köpt din bostad.
Omförhandla bolånet
Försök att ta för vana att du går genom ditt lån minst en gång om året. Var inte rädd för att omförhandla ditt bolån eller byta bank ifall du tjänar pengar på det eller får bättre villkor. Här kan du läsa om tips när du ska omförhandla ditt bolån.
Värdestegring och renovering
Om du renoverar och bostadens värde stiger så kan det vara bra att lite då och då värdera om din bostad. Är värdet högre än när du köpte din bostad så har du ett bra utgångsläge om du vill förhandla med din bank.
Lycka till!
Gillade du inlägget?
Dela gärna på sociala medier ❤️
Vill du läsa mer?
Fler artiklar från Alwybloggen
Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.