Vad är en fond?

Investera

18th April 2021

Vad är en fond?

En fond är en samling av olika värdepapper så som tex fonder eller räntebärande papper. I detta inlägg kan du läsa mer om vad en fond är och vilka olika typer av fonder det finns.

Vad är då en fond?

En fond är en blandning av olika värdepapper som du kan välja att investera i. Oftast så har fonden minst 16 stycken olika värdepapper och när du köper en fond så får du alltså en korg av olika aktier och räntepapper. Det är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att investera i flera olika bolag samtidigt. Läs mer här om hur du ska tänka när du väljer dina fonder.

Vad innehåller en fond?

Vad en fond innehåller kan variera och du som sparar i en fond kan inte själv bestämmer över vad fonden investerar i. Det är fondens förvaltare som bestämmer vad fonden ska investera i och därmed har ansvaret för hur dina pengar förvaltas. Även om fondförvaltaren väljer ut vad fonden ska investera i så blir inte förvaltaren betalningsskyldig om värdet på fonden går ner. Man ska vara medveten om att fonder kan både öka och minska i värde. Om du väljer att investera i en fond så investerar du automatiskt i det fonden innehåller. T ex om fonden investerar i 20 olika aktier så blir du en indirekt aktieägare i dessa 20 aktier genom att äga fonden.

Varför ska man investera i fonder?

Många investerar i fonder för att kunna sprida ut sina risker. Som vi nämnde tidigare så innehåller en fond flera olika värdepapper och på så sätt sprids risken över de olika investeringarna vilket är säkrare än att bara välja att investera i ett särskilt värdepapper. Till exempel risken för att ett bolag är högre än att 20 bolag ska gå i konkurs och du blir mindre beroende av ett specifikt företag. Det kan också vara skönt att lämna över ansvaret till en fondförvaltare som tar hand om ens pengar om man själv inte har det intresset som aktiemarknaden ibland kräver av en.

Några olika typer av fonder

Det finns många olika typer av fonder som man kan väja att spara i. Det som främst skiljer dem åt är vad de investerar i men sen finns det även “låsta fonder” som är relativt svåra att köpa och sälja som privatperson.

Aktiefond
  • Investerar minst 75 % av värdet i aktier
  • Om det är en UCITS aktiefond så måste den enligt lag innehålla minst 16 stycken olika bolag för att få en viss riskspridning.
  • Det finns flera olika typer av kategorier för aktiefonder. T ex det finns aktiefonder som bara investerar i Sverige, Asien, USA eller spritt över hela världen.
Räntefond
  • En räntefond investerar i olika former av räntebärande värdepapper, obligationer och statskuldväxlar. Enkelt förklarat så köper dessa fonderna upp olika typer av lån och får därmed in ränteintäkter från dessa. En räntefond kan t ex köpa flera bolån från din bank och därmed får de ta del av räntebetalningarna.
  • Avkastningen i en räntefond påverkas en hel del av ränteutvecklingen i samhället.
  • Marknadsförs ofta som låg risk men är inte alls riskfritt och om det sker snabba ränteförändringar så kan det ta lite tid att få ut pengarna.
Blandfonder
  • En blandfond är precis som det låter en blandning mellan en aktiefond och en räntefond. En blandfond har lite av varje för att få en mix av båda alternativen.

Använd dig av Alwys ränta-på-ränta kalkylator för att se hur ett fondsparande kan växa över tid.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store