Budget
21st May 2021
Är det värt att betala en årsavgift för kreditkortet?
Kreditkort kan vara ett lukrativt sätt att spara lite extra pengar. Det är dock extremt viktigt att du är organiserad och ekonomiskt ansvarstagande när det kommer till kreditkort. Om du är det så kan du tjäna hundratals och till och med tusentals kronor på att använda dig av ett kreditkort. I detta inlägget går vi igenom om det är värt att betala en årsavgift för ett kreditkort, anledningar till att man ansöker om kreditkort samt risker med kreditkort.
3 anledningar för att ansöka om ett kreditkort
Det finns huvudsakligen 3 anledningar till att ansöka om ett kreditkort och det är:
- Välkomsterbjudande eller signup bonus. Välkomsterbjudande är oftast det enklaste sättet att få poäng som kan bytas mot varor eller tjänster.
- Belöningarna eller cashbacken som du får genom att använda kortet. Det kan t ex vara att du får tillbaka 1% av alla dina köp eller att du får extra rabatt på t ex bensin eller mat när du betalar med kortet.
- Övriga förmåner som kommer med kortet. Detta kan vara att det ingår en reseförsäkring, att det inte tas ut något valutapåslag när du är utomlands, en extra incheckad väska på flyget etc.
Om du har den finansiella förmågan och disciplinen att alltid betala tillbaka ditt kreditkort i sin helhet och att du kan hålla koll på hur mycket pengar du gör av med så kan kreditkort vara något för dig. Om du istället inte klarar av att betala av kreditkortet varje månad så ska du inte använda dig av kreditkort då du snart kommer att behöva betala räntor och avgifter. Kreditkort är vanligtvis räntefria så länge du betalar hela beloppet varje månad. Välkomsterbjudandet i sig själv brukar täcka in årsavgiften som kommer med de flesta kreditkort så frågan blir sen – vad gör du när det är dags för nästa årsavgift? Behåller du kortet eller säger du upp det?
Bör man säga upp sina kreditkort utan årsavgift?
Innan vi går in på om det är värt att behålla kreditkort med en årsavgift så ska vi gå igenom kreditkort utan avgift och hur man kan tänka här. Hur du ska göra beror på några olika faktorer och de är:
Använder du kreditkortet? Om kreditkortet inte används så är det bäst att säga upp det. Kreditkort påverkar din kreditvärdighet oavsett om de används eller ej så du ska alltid säga upp kreditkort som inte används.
Får du ut något för det? Har kortet några förmåner, cashback eller liknande som gör att du tjänar pengar på att använda kreditkortet? Om ja så kan du behålla kortet då det inte kostar dig något, förutom marginellt sämre kreditscore. Om du inte får några förmåner så kan du lika gärna säga upp kortet. Syftet med kreditkort är att du ska få något för att använda dem och kreditkort utan förmåner är inget att behålla.
Använder du kreditgränsen? Kreditkort kommer oftast med en kreditgräns som säger hur mycket du maximalt kan handla för. Om du inte handlar i närheten av kreditgränsen så kan du ansöka om att sänka denna på ditt kreditkort. Ditt kreditkort kommer att fungera precis som vanligt men du kommer att få en bättre kreditscore då du helt enkelt har ett mindre kreditutrymme.
Hur mycket använder du ditt kreditkort (och dess förmåner)?
Frågan du ska ställa dig är hur mycket kreditkortet är värt för dig. Är det ett kort som du använder regelbundet och spenderar du tillräckligt mycket så att dina förmåner / cashback överstiger årsavgiften? Det kan vara svårt att uppskatta exakt vad kortets förmåner betyder för dig men gör ett försök att göra en uppskattning. Om värdet på förmånerna är större än årsavgiften så kan kreditkortet vara värt att behålla. Om förmånerna är lägre än årsavgiften så är det dags att gå vidare och säga upp ditt kreditkort.
Att hålla koll
När man använder sig av ett kreditkort så kan det automatiskt bli lite svårare att hålla koll på sina köp och var pengarna tar vägen. I dessa fall kan det vara bra att använda sig av Alwy där du enkelt kan samla ditt kreditkort tillsammans med dina övriga kort på ett och samma ställe. På så sätt får du stenkoll på dina köp och vad du har gjort av med.
Gillade du inlägget?
Dela gärna på sociala medier ❤️
Vill du läsa mer?
Fler artiklar från Alwybloggen
Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.