Vad betyder courtage?

Investera

20th May 2021

Vad betyder courtage?

Courtage är en avgift som nätmäklare tar ut när du köper eller säljer t ex aktier. Normalt så betalar man courtage både när man köper och säljer en aktie och det har blivit vanligare och vanligare att nätmäklare sänker courtaget och/eller erbjuder aktiehandel courtagefritt tills du har sparat ihop ett visst belopp. De tar alltså inte ut några avgifter förens ditt sparande har kommit upp i en viss nivå.

Olika sätt att ta ut courtaget

Det finns olika sätt som man kan ta ut courtaget på. Man kan antingen ta den som en procentuell avgift på den summa man köper eller säljer för eller så tar man ut courtaget som en fast eller minimum avgift. Ett fast courtage betyder att du betalar samma avgifter oavsett hur mycket pengar du köper eller säljer an aktie för. Det kan t ex vara att du betalar 15kr /affär oavsett hur stor affären här.

Ett rörligt courtage innebär att du betalar en procentuell avgift beroende på det beloppet som du handlar för. T ex om courtaget är 1% och du handlar för 100kr så blir courtaget 1 krona (100*0.01 =1).

Vad som passar bäst för dig beror på storleken på dina affärer. Handlar du för stora belopp så kan det vara att föredra en fast avgift och handlar du för mindre belopp så kan det vara att föredra ett procentuellt courtage.

OBS: Nätmäklare har ofta ett minimumcourtage vilket innebär att även om du har ett rörligt courtage så kan nätmäklaren komma att ta ut en avgift som är högre än den procentuella avgiften om den procentuella avgiften inte är över minimumcourtaget. Det kan t ex vara att nätmäklaren har ett minimumcourtage på 19:- och det behöver du minst betala oavsett hur liten affären är. Kolla därför noga upp de olika courtageklasserna som erbjuds och välj en som passar dig och ditt sparande.

Kan man göra avdrag för courtage?

Ja! Courtaget läggs till din köpesumma, respektive dras ifrån din försäljningssumma när du räknar ut din reavinst eller reaförlust. Äger du dina aktier på en ISK så görs detta automatiskt men äger du dina aktier på att aktie-/fondkonto så behöver du själv fylla i detta på deklarationen.

Betalar man även courtage på fonder?

Nej, man betalar vanligtvis inget courtage på fonder. Det finns dock några speciella fonder som tar ut en avgift för att köpa eller sälja en fond men det är ovanligt. Det vanligaste är att fonden istället tar ut en löpande förvaltningsavgift.

När dras courtaget från kontot?

Courtaget dras under natten från ditt konto och detta är viktigt att du kommer ihåg. Alltså när du köper eller säljer en aktier så kommer nätmäklaren att dra courtaget över natten. Om du inte skulle ha pengar på kontot om du t ex redan har köpt andra aktier, tagit ut dina pengar så kommer ditt konto att bli övertrasserat. Se därför till att alltid ha ett belopp som täcker courtaget om du har köpt eller sålt aktier.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store