50/30/20 budget – ett bättre sätt att få koll på pengarna

Budget

12th June 2021

50/30/20 budget – ett bättre sätt att få koll på pengarna

50/30/20 regeln är en budgetregel som säkerställer att ens utgifter är i synk med ens sparande. En budget ska inte bara handla om att betala fakturorna i tid utan en bra budget hjälper dig att bestämma hur mycket du ska göra av med, och på vad. Genom att skapa en budget enligt 50/30/20 regeln så får du ett bra verktyg som hjälper dig att nå dina sparmål och en bättre finansiell hälsa.

I denna artikeln går vi igenom hur du gör en 50/30/20 budget så att du får en enkel, effektiv och hållbar budget.

Vad betyder 50/30/20 regeln?

50/30/20 regeln delar in dina intäkter i 3 olika kategorier:

 • Behov (50%)
 • Nöje (30%)
 • Sparande (20%)

Behov: 50% av dina intäkter

Det första steget i en 50/30/20 budget är att se till att man täcker sina behov. Regeln säger att du ska inte spendera mer än 50% av dina intäkter på att täcka dina behov. 50% kan låta väldigt högt men när vi går igenom vad som ska täckas in under behov så kommer det förhoppningsvis att bli lite klarare.

Utgifter som klassificeras som behov är dem utgifterna som du helt enkelt måste betala oavsett var du bor, vad du arbetar med eller vad du har för framtidsplaner. Dessa utgifter är alltså nästan samma för oss alla och de innefattar:

 • Boendekostnader
 • Matkostnader
 • Transportkostnader
 • Driftkostnader

Tänk på att det är den totala summan som spelar roll. Till exempel så bor vissa personer i dyrare bostäder i centrum men kan därmed gå till jobbet och därmed får dem lägre transportkostnader gentemot någon som bor billigare men som måste ta bilen till arbetet varje dag. En 50/30/20 budget fokuserar alltså inte så mycket på enskilda budgetposter utan fokuserar mer på helheten.

Nöje: 30% av dina intäkter

Nästa kategori och även den som ofta avgör om din budget håller eller inte är nöjen. Flera finansiella experter anser att denna kategorin är onödig om man ska spara mycket men i ett modernt samhälle så är flera “lyxartiklar” nästan obligatoriska för att vi ska leva våra liv.

Nöjen inkluderar saker som ditt mobilabonnemang, bredband, kaffe på stan, gymkort, resor och restaurangbesök. Bara du kan bestämma vilka av dina utgifter som faller in under nöje och vilka som faller in under behov. Högst 50% av dina intäkter skulle gå till att täcka behov och likaså ska högst 30% av dina intäkter gå till nöjen. Desto mindre kostnader du har i nöje kategorin, desto snabbare blir du skuld- eller ekonomiskt fri.

Om du vill räkna på ekonomisk frihet så kan du göra det med Alwys kalkylator för ekonomisk frihet.

Sparande: 20% av dina intäkter

Nästa steg är att sätta undan 20% av dina intäkter till sparande. Detta inkluderar månadssparande, pensionssparande, extra återbetalningar på lån, buffertsparande etc. Saker som du ska spara till men livet går inte under om du inte lägger undan dessa pengarna. Med det sagt så säger vi inte att du inte ska spara men du ska vänta med att spara tills dina behov är betalda.

Sparande kategorin kan liknas med en “försprångskategori”. Precis som att 50% av dina intäkter går till dina nödvändiga behov så ska 20%, eller mer, gå till dina mål. Du kommer att betala av skulder snabbare och du kommer att ge dina pengar en ordentlig skjuts om du lyckas utöka ditt sparande. För att se hur pengar växer över tid så kan du använda dig av Alwys ränta-på-ränta kalkylator.

Att skapa goda vanor nu är något du kommer att ha nytta av hela livet. Du behöver inte tjäna mycket pengar för att följa 50/30/20 regeln utan alla kan göra det. Eftersom 50/30/20 regeln bygger på procent så funkar den lika bra för dig som är nyexaminerad till dig som ska köpa din 2:a eller 3:e bostad.

OBS: Stirra dig inte blind på procenten. Proportionerna i 50/30/20 regeln är bra men ditt liv och din livssituation är unik. 50/30/20 regeln ska ses som en mall för en bra ekonomi men det är upp till dig att forma denna mallen efter dig och ditt liv.

Varför behöver man en 50/30/20 budget?

Genom att använda dig av en budget så är blir följande saker oftast enklare:

 • Att spara till ett hus, resa eller bil
 • Att spara till kontantinsatsen
 • Att minska sina onödiga utgifter
 • Att betala av lån och krediter
 • Att inte behöva leva från lön till lön
 • Att investera och få dina pengar att växa

När du har identifierat varför du behöver en budget så blir det lättare för dig att nå dina mål. Om du sparar till något specifikt så är det bra att försöka skriva ned en sådan exakt siffra som det bara går. Då blir det lättare att utvärdera om du är på god väg att nå ditt mål. Med Alwy kan du enkelt se vilka kategorier du lägger pengarna på och på så sätt kan du lättare få koll på din budget.

Så kommer du igång med en 50/30/20 budget

För att få ut det mesta av din 50/30/20 budget så kan du följa nedan steg:

Djupdyk i dina utgifter

Ta en titt på dina senaste bankutdrag för att se om du kan hitta några trender. Om du till exempel lägger för mycket pengar på restaurang så tänk igenom vad du kan göra för att lägga mindre pengar på detta i framtiden. Det finns flera sätt att budgetera och spara pengar utan att kompromissa på ditt sociala liv.

Identifiera ovanligt stora utgifter i “nöjeskategorin”

Självklart så finns det utgifter som man helt enkelt inte kan bli av med. Till exempel så kanske din bil går sönder och du behöver reparera den för att kunna ta dig till jobbet. Trots att dessa kostnader är oväntade så är de också nödvändiga. Därför behöver du ta hänsyn till dessa i din budget. Desto mer oväntade och nödvändiga utgifter du kan råka ut för – desto större skyddsmarginal måste du ha i din budget. Om du har flera bilar, många barn och många saker som kan gå sönder så är det bra att kombinera din 50/30/20 budget med en bra buffert som kan användas för dessa utgifterna.

Lägg ihop alla intäkter

Att lägga ihop alla dina intäkter är ett viktigt första steg när du ska budgetera enligt 50/30/20 regeln. Det är dock inte alltid lika lätt som man tror. Beroende på ditt jobb så kanske du har en stabil lön eller en lön som varierar från månad till månad. Om du har en rörlig lön så är ett tips att kika på dina 6 senaste löner och ta ett snitt på dem som du kan använda i din 50/30/20 budget.

Sammanfattning av 50/30/20 budgeten

 • 50/30/20 budgeten är ett enkelt sätt att få en budget som hjälper dig att nå dina mål.
 • 50/30/20 budgeten hjälper dig att inte spendera mer än 50% av dina intäkter på dina behov.
 • De återstående 50% ska delas mellan nöjen (30%) och de resterande 20% ska läggas på sparande.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store