Vanlig ränta vs ränta på ränta: Vad är skillnaden?

Investera

15th June 2021

Vanlig ränta vs ränta på ränta: Vad är skillnaden?

En av de första sakerna som du stöter på när du lär dig om pengar är ränta. Långivare tjänar ränta på pengarna de lånar ut och låntagare betalar ränta på de pengarna som de lånar. Räntan är en procent på lånebeloppet och betalas periodvis. Vanligtvis så anges räntan på årsbasis men kan även anges på en annan tidsperiod.

I detta inlägget så går vi igenom skillnaderna mellan vanlig ränta och ränta-på-ränta och hur de påverkar din ekonomi.

Vad är vanlig ränta?

Ränta är en “avgift” som du betalar ovanpå de pengarna som du har lånat när du betalar tillbaka ett lån. Vanlig ränta är den enklaste räntan som du betalar och räntan ökar inte över tid så du vet alltid hur mycket du ska betala tillbaka.

Till exempel om du har ett kreditkort med 5% ränta och har köpt saker för 10 000kr så kommer du i slutändan behöva betala tillbaka 10 000 kr + 5% ränta på de 10 000 kronorna. Du kommer alltså totalt behöva betala tillbaka 10 500 kronor.

Hur räknar man ut vanlig ränta?

Som i exemplet ovan visar så behöver du tre saker för att räkna ut vanlig ränta. Dessa är beloppet, räntan och tidsperioden. Beloppet är beloppet som du har lånat eller lånat ut. Räntan är avgiften som du betalar för att låna pengar eller avgiften som du får för att låna ut pengar och tidsperioden är helt enkelt hur länge pengarna har lånats ut.

Vanlig ränta= beloppet x räntan x tidsperioden

Vad är ränta-på-ränta?

Ränta-på-ränta innebär att man får eller betalar ränta på räntan. Det tar alltså hänsyn till både periodens ränta och tidigare perioders ränta.

Hur räknar man ut ränta-på-ränta?

För att räkna ut ränta-på-ränta så tar du investerat belopp x (1+ränta)^tidsintervall. Till exempel: investerat belopp x (1+årsavksatning)^antal år.

Du kan även använda dig av Alwys ränta-på-ränta kalkylator för att räkna ut effekten.

Skillnaden mellan vanlig och ränta-på-ränta?

Det som skiljer vanlig och ränta på ränta åt är att ränta på ränta kommer växa beloppet mycket snabbare än vad vanlig ränta kör. Detta är för att vanlig ränta räknas bara ut på beloppet medans ränta på ränta tar både hänsyn till beloppet samt till uppbyggd ränta från tidigare perioder. .

Skillnader i praktiken

Vanlig ränta används oftast på kreditkort, billån, studentlån, privatlån och även bolån. Du får ingen ränta på ränta effekt så länge du fortsätter att betala tillbaka dina skulder. Om du däremot missar en betalning så kan det uppstå en negativ ränta på ränta effekt där du behöver betala ränta på räntan på dina skulder. Finner du dig i en situation där du betalar ränta-på-ränta på dina skulder så gäller det snabbt att göra upp en plan så att du inte hamnar i stora problem.

Med det sagt så pratar man oftast om ränta på ränta när man pratar om sparande och om investeringar. Här används det som ett sätt att “boosta” din avkastning och pengarna du tjänar från dina investeringar. Förenklat så kan det liknas med en snöboll som rullar ned för ett berg och att dina pengar växer snabbare och snabbare för varje period som går. Du kan testa detta själv genom att använda dig av Alwys kalkylator för ränta på ränta här.

Att förstå vanlig och ränta på ränta är viktigt för att kunna ta kontroll över sina pengar. Genom att ha full koll på dessa koncept så kan du maximera dina pengar och se till att de pengarna som ska växa växer (dina investeringar) och de pengarna som inte ska växa (dina lån) är under kontroll.

Källa: Investopedia

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store