Vad är en indexfond?

Investera

6th May 2022

Vad är en indexfond?

En indexfond är en fond som följer ett specifikt index. För att förstå vad en indexfond är och vad som är viktigt att tänka på när man ska investera i en indexfond är det viktigt att börja med att förstå vad ett index är och hur det beräknas.

Index

Ett index är en beräkning som beskriver hur ett värde har förändrats i förhållande till en specifik tidpunkt. På aktiemarknaden använder man det för att mäta förändringen för hela marknader eller specifika sektorer. Ett aktieindex visar alltså värdeutvecklingen för ett sammansatt antal aktier över en bestämd tidsperiod. Ett av de mest använda aktieindexet i Sverige är OMX30 som mäter hur aktiekursen förändrats för de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

De flesta aktieindex bygger på bolagets börsvärde, det vill säga aktiekursen multiplicerat med antalet aktier. Det innebär att ett bolag med högt börsvärde kommer att påverka indexet mer än ett bolag med ett lägre börsvärde. Detta kallas för värde-viktat index eller marknads-viktat index. Vissa index mäter utvecklingen jämnt fördelat mellan de aktier som ingår i indexet, då mäter man det istället oviktat. Då mäter man varje akties utveckling lika mycket, är det 30 aktier i ett index så utgör varje aktie 1/30 del av indexet.

Några kända börsindex

Alla länder har flera olika index beroende på vad man vill mäta, det kan till exempel vara de största bolagen, medelstora bolag, små bolag eller bolag inom olika sektioner. Här är en lista på några kända och populära index.

OMXS30 – Mäter de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen
OMXSPI – Mäter hela Stockholmsbörsen
OMXC25 – Mäter de 25 mest omsatta aktierna på Köpenhamnsbörsen
DAX – Mäter de 30 största och mest likvida bolagen i Tyskland
Nasdaq100 – Mäter de 100 största bolagen sett till kapitalisering i USA
SP500 – Mäter de 500 amerikanska bolag som representerar USAs industri
FTSE100 – Mäter de 100 största bolagen på Londonbörsen

Vad är då en indexfond?

En indexfond följer det förbestämda indexet och investerar i de aktier som ingår. Den avspeglar även bolagens storlek i indexet för att kunna vara en exakt avspegling av själva indexet. En förvaltare av en indexfond har därför inte i uppdrag att hitta köpvärda aktier utan följer helt enkelt bara index. Därför har indexfonder i större utsträckning en lägre förvaltningskostnad då fonden inte är lika komplicerad att sköta som andra fondtyper.

Om en indexfond följer till exempel OMXS30 innebär det att fonden består av just de 30 bolagen som finns i indexet, alltså de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Det innebär att om Investor B utgör 6,49% av OMXS30 så kommer fonden bestå av 6,49% Investor B-aktier.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store