Vad är en A-aktie?

Investera

Vad är en A-aktie?

1:a maj 2021

Om du handlar med aktier så har du antagligen kommit i kontakt med att det står en bokstav bakom bolagetsaktie. Det kan vara att det står A, B, C eller D bakom bolagsnamnet. Men vad betyder bokstäverna egentligen?

Skillnaderna mellan t ex en A-aktie och en B-aktie handlar om rösträtten i bolaget. Vanligtvis så ger en A-aktie en större rösträtt än en B-aktie och en B-aktie ger än större rösträtt en än C-aktie osv. Vilken aktie man ska köpa beror på om man är ute efter en maktposition i bolaget eller om man bara vill följa utvecklingen på bolaget. Givet att du inte vill ha en maktposition så bör du jämföra priset mellan aktietyperna och sen välja den billigaste om det finns en omsättning i aktien. Ofta är det så att majoritet av handeln sker i en aktietyp och det kan vara A, B, C eller D. Du ska generellt sätt undvika den bokstaven där det köps och säljs väldigt lite aktier då det kan bli problematiskt den dagen du vill sälja aktien (om ingen vill köpa den).

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen ✍️

Informationen på bloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på bloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Helhetstjänsten
för din ekonomi.

Skapa ett konto på en minut.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Copyright © 2020-2021 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter förbehållna. Optimize Savings AB. Holländargatan 23, 111 60 Stockholm. Organisationsnummer: 559249-2192

Vi använder cookies för att anpassa din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies. Du kan läsa mer i vår integritetspolicy.