Skapa en julbudget i 8 smarta steg

Budget

6th December 2020

Skapa en julbudget i 8 smarta steg

Julen närmar sig med stormsteg och även om det för de allra flesta är en högtid som handlar om glädje och mys så är den också ofta förknippad med stress och inte minst ekonomisk stress. Julklappar ska inhandlas, det ska pyntas, bakas och mat ska lagas. Kanske ska ni resa iväg till (eller bjuda in) släkten och/eller vill spendera nyår på ett spektakulärt sätt. För att reducera din ekonomiska stress och istället kunna lägga tid och energi på allt det fina som kommer med december månad rekommenderar vi dig att göra en julbudget. En budget där du specificerat och uppskattat kostnader för månaden kan hjälpa dig att lägga pengar på rätt saker och förhindra spontanköp i en tid full av reor och butikers adventskalendrar med olika erbjudanden varje dag som kan vara nog så lockande. Januari är för många årets fattigaste månad, pengarna ska alltså räcka länge och inte bara fram till jul. Läs mer på Skapa en budget med Alwy för att kunna skapa en budget som håller hela året!

1. Sätt en gräns för vad du kan spendera

Skriv ner hur mycket pengar du vill och vet att du kan klara av att spendera under månaden (både jul och nyår) utöver dina vanliga utgifter så som mat och räkningar. Vet du att det kommer bli dyrare än vad du skulle klara av en vanlig månad kan det vara smart att börja spara i god tid. Julen ska inte behöva komma som en chock varje år, vet man med sig att det blev dyrt året innan kan man börja tänka på att lägga undan lite varje månad redan i januari. Undvik att låna pengar eller att ge dig själv skulder från sparkonton som var tänkta att gå till andra sparmål.

2. Punkta upp dina utgifter

När du har bestämt hur mycket du vill och klarar av att spendera så är det dags att punkta upp de utgifter som pengarna ska räcka till. Här är en lista på exempel som kan tas med:
Julklappar – Gör en lista över alla som du vill köpa en julklapp till. Glöm inte att inkludera eventuella julkalendrar, klappar till kolleger eller förskolepedagoger.
Julpynt – Hur mycket pynt vill (och behöver) du köpa i år? Stearinljus, julgran, ljusslingor osv. Sök på nätet, instagram och pinterest, pynt går att skapa själv med enkla och ofta billiga medel!
Julkort – Skriv upp vilka du vill skicka julkort till och ta reda på hur mycket frimärken och eventuell tillverkning av kort kostar. Kan digitala julkort vara ett alternativ?
Presentinslagning – Det är inte en dyr post men den ska ändå finnas med i din budget. Ta med kostnader för presentpapper, snören, etiketter osv. För att minska kostnader, miljöpåverkan och fortfarande få fina paket kan du även använda dig av gamla tidningar eller papperskassar som presentpapper och jutesnöre när du slår in dina paket.
Resekostnader – Har du släkt och familj långt hemifrån kan resekostnader bli en stor post i din budget. Räkna in bensin eller flyg-/tågbiljetter. Håll koll på biljettpriserna som ofta ändras snabbt inpå julen och försök att boka biljetter redan månader i förväg.
Mat och dryck – Detta är en kategori som ofta glöms bort och försvinner bland de vanliga matinköpen. Budgetera för exempelvis julbord, glöggminglet och nyårsmiddagen. Räkna även in kostnader för eventuella bak av lussebullar, pepparkakor och julgodis (speciellt ingredienser för julgodis brukar kunna dra iväg snabbt).
Kläder – Trots att du förmodligen kan använda något du redan har, är det ofta lockande att köpa sig nya (eller begagnade!) fina plagg inför jul och nyår. Kanske har du någon vän som du kan byta med eller låna kläder av för att uppdatera din garderob?

3. Prioritera

När du nu har din lista över alla utgifter så kanske det går upp för dig att allt tillsammans blir en ganska rejäl summa pengar. Listan är lång och det kan kännas omöjligt att få pengarna att räcka till. Prioritera! Gör en lista med de utgifters som är viktigast för dig överst och fortsätt sedan med resten. Utvärdera, är det någon post som du kan eliminera eller lösa på ett billigare sätt? Nya kläder? Julkort? Fundera över var som är högst på prioriteringslistan med dina pengar i bakhuvudet. Att äta julbord på restaurang kanske inte är lika viktigt för dig som att köpa julklappar till familjen, därför bör mindre pengar gå till detta. Det är lättare att budgetera mer exakt när du vet hur du vill prioritera dina utgifter.

4. Sätt en prislapp på dina utgifter

Ta fram din lista med alla dina utgifter i prioriterad ordning och börja fördela de pengar som du bestämt dig för att spendera. Gör en kvalificerad gissning, så att du inte behöver justera om din budget för mycket i efterhand, och skriv en summa i kronor för varje utgift. Det kan till exempel vara att bestämma att varje julklapp får kosta max 250kr. När du sen är ute och handlar vet du att du endast får spendera 250kronor per julklapp och kan då lägga lite mer/mindre på paketen så länge det går jämt ut i slutändan.

5. Justera vid behov

Märker du att pengarna du bestämt dig för att spendera inte räcker till kan du behöva justera och se över dina prioriteringar än en gång. Hör med din familj och vänner, kanske är ni i samma sits. Bestäm tillsammans hur mycket pengar ni ska lägga på julklappar till varandra eller bestäm att inte köpa något alls, kanske kan ni istället ta en fika tillsammans eller göra något ihop en månad som är mindre ekonomisk ansträngd? Behöver du köpa nya leksaker till barnen eller går det att hitta begagnade till ett betydligt billigare pris både för plånboken och för miljön? Behöver ni äta julmiddag på restaurang eller kan det bli lika mysigt med ett knytkalas där alla tar med sig lite var? Det finns även sidor på bland annat Facebook där det annonseras om bilpooler så att människor som ska till och från samma stad kan samåka och dela på bensinen.

6. Gör en shoppinglista

Att planera inköpen i förväg är en bra idé när du vill spara pengar. Skriv upp potentiella julklappar till varje person på din lista som ligger inom din prisklass. Nu för tiden är det enkelt att hitta och jämföra produkter och pris online. Sök gärna runt vilken butik som säljer varan billigast (oftast så räcker det med att skriva några enkla sökord så tar google fram flera alternativ på olika hemsidor) och ska du inte beställa varorna online så skriv ner vilken butik du ska besöka och vad du ska köpa. Fördelen med att beställa online är att det går snabbt och enkelt (du behöver inte lägga en helg på att åka iväg och hitta julklappar) och (om du väl bestämmer dig för det) så är det mer sällan som du faller för merförsäljning eller andra lockande varor. Du får också en mer överskådlig blick på vad du köpt och priset i kassan får dig att tänka till en extra gång, det är mycket enklare att ta bort varor som man egentligen inte behöver på en hemsida än i en butik med stressad kassapersonal och med en lång kö bakom sig. Vill man ändå gå ut i julhandeln och stödja den lokala handeln (vilket såklart är jätteviktigt för levande städer!) så se till att ha en lista över butiker du ska besöka och vad du ska köpa i dessa. Detta spar både tid och reducerar impulsköp av onödigt dyra och ogenomtänkta presenter.

7. Börja i tid

Planera inköpen i förväg för att kunna ta vara på eventuella reor som ofta infaller innan jul. Du behöver dessutom inte stressa runt i varma butiker med vinterkläder och trängas med andra som kämpar för att hitta de perfekta julklapparna till ljudet av repetitiv julmusik (om det inte är det som är julstämning för dig förstås!).

8. Håll koll på dina utgifter

Även om det kanske inte är det roligaste man kan göra så är det viktigt att se till så att du håller dig till din budget. Med Alwy så kan du se alla dina utgifter och kategorisera om dem så att du enkelt kan hålla koll på hur mycket du spenderat av alla tänkta utgifter. Kanske får du pengar över när julbaket är överstökat eller julmiddagen avklarad och kan lägga lite extra på nyårsmiddagen? Eller blev det tvärtom lite dyrare än vad du tänkt och du måste skära ner på en annan utgift? Kom ihåg att januari är lång och du ska klara dig även efter nyår så försök att inte låna för mycket från din vanliga månadsbudget så att du tvingas ta ett lån innan lönen kommer in på kontot igen.

Lycka till och vi önskar dig en härlig jul!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store