Kan man köpa en bostad utan kontantinsats?

Bostad

9th December 2020

Kan man köpa en bostad utan kontantinsats?

Svaret på rubriken är ja, om du har tillräckligt med pengar för att betala hela bostaden själv förstås. Om du däremot vill låna pengar till en bostad så måste du, enligt lag, inneha en kontantinsats.

Kontantinsats behövs när du ska ta ett bolån

För att få ta ett bolån är ett av villkoren att du klarar av att betala en kontantinsats som innebär en summa på minst 15% av värdet på bostaden. Ditt bolån får aldrig enligt lag vara högre än 85% av inköpspriset på bostaden. Detta innebär att du kommer att behöva finansiera din kontantinsats på annat vis. Reglerna kring detta är skapade av Finansinspektionen för att försöka motverka en negativ utvecklingstrend på kreditmarknaden. Reglerna kallas för Bolånetak och fungerar även som ett slags skydd gentemot dig som köpare eftersom det förhindrar att du tar mer lån än vad du har råd med. Här kan du läsa mer om vad som är viktigt att ha koll på när du ska ta ett bolån.

Att låna till kontantinsatsen

Är det så att du inte har lyckats spara ihop eller har möjlighet att själv finansiera din kontantinsats så finns möjligheten att låna, men inte genom att du tar ett bolån. Istället behöver du ta ett så kallat Privatlån som är utan säkerhet, du behöver alltså inte pantsätta något. Banken tar då en högre risk när de lånar ut till dig och lägger därför på en högre avgift. Privatlån är alltså dyrare än bolån.

Gör en bolånekalkyl

Om du tar ett bolån även om du inte lyckats spara ihop pengar till kontantinsats så kommer du förmodligen att behöva ta lån utöver ditt bolån. Du bör då inkludera dina kostnader för detta privatlån i en bolånekalkyl så att den speglar vad lånet kommer att innebära ekonomiskt för dig. I din bolånekalkyl är det viktigt att du inte enbart räknar på vad ditt bolån kostar dig utan också ditt privatlån. Är det så att denna summa överstiger de utgifter som du har i nuläget så kan det vara bra att leta efter ett mindre boende. För att räkna på din månadskostnad så kan du använda dig av Alwys bolånekalkyl.

Var försiktig med pengarna

Den ekonomiska situationen som du är i kommer att påverka din kreditvärdighet, och i sin tur vilka lånevillkor som du har möjlighet att få. Det är därför väldigt viktigt att du är extra försiktig med pengarna under och innan perioden då du ska ta ett bolån. Betala alla räkningar i god tid och försök att undvika smålån. Betala även tillbaka alla eventuella skulder som du har.

Jämför med andra långivare

Det är viktigt att jämföra flera olika långivare när du vill låna till en kontantinsats. Detta lån kommer att bli en stor del av dina utgifter de kommande åren så du vill ha de bästa villkoren du kan få. Utöver räntan är det även bra att jämföra återbetalningstid och andra avgifter. Genom att använda Alwy får du full kolla dina intäkter och utgifter och kan på så sätt lättare börja spara till din kontantinsats.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store