Viktigt att tänka på när du sparar pengar på ett sparkonto

Sparande

3rd December 2020

Viktigt att tänka på när du sparar pengar på ett sparkonto

I detta inlägg listar vi några saker som är viktiga att tänka på när du sparar pengar på ett sparkonto. Det första du ska kolla är om den banken / sparbolaget som du sparar hos är registrerat hos Finansinspektionen. Du kan själv kolla upp vad ett bolag har för tillstånd genom att gå in på Finansinspektionens hemsida.

Insättningsgaranti

Syftet med insättningsgarantin är att skydda dig som kund och att bidra till stabilitet i de finansiella systemen. Det innebär att staten garanterar dig att få tillbaka dina pengar om banken går i konkurs. Garantin ger maximalt 1 000 000 kr i ersättning och om du har mer än 1 000 000 kr på ett konto och banken går i konkurs så kan du alltså förlora det som överstiger detta belopp. Insättningsgarantin gäller per bank så du kan välja att sprida ut dina sparpengar hos olika banker och på så sätt utnyttja flera insättningsgarantier.

Inflationen

När du sparar på ett sparkonto så kan du spara dig fattigare. Det är vanligt att räntan som du får på ditt sparkonto är lägre är den nuvarande inflationen. Enkelt förklarat så innebär det att priserna på mat, hyra, el etc går upp mer än vad du får i ränta på dina pengar – dina kostnader ökar mer än ditt sparande.

Avgifter

Försök att undvika sparkonton med avgifter. Detta kan vara årsavgifter, uttagsavgifter eller andra avgifter som äter upp räntan du får på dina pengar.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store