Skapa en budget med Alwy

Budget

4th October 2021

Skapa en budget med Alwy

Genom att skapa en budget där du har skrivit ner dina inkomster och utgifter får du en bättre koll på din ekonomi. Det resulterar ofta i att du kan spara pengar till det som är viktigt för dig, om det är att investera på börsen, en resa eller nya kläder – valet är ditt! Men hur ska man tänka när man skapar en budget och vad kan Alwy göra för att hjälpa dig?

Steg 1: Specificera dina intäkter

Börja med att gå igenom dina intäkter, vart kommer pengarna ifrån och hur mycket har du att röra dig med varje månad? Intäkterna kan till exempel komma från lön, pension, sparränta & utdelning, stöd & bidrag, återbetalningar och övriga inkomster. Har man fasta inkomster blir det lättare att göra en budget men om man har en varierad inkomst som till exempel deltidsjobb eller provisionsbaserat jobb kan det bli lite svårare. Vi på Alwy rekommenderar att man kalkylerar efter den lägsta summan man tjänat under året och att eventuellt överskottet får bli en fin bonus.

Steg 2: Beräkna dina fasta utgifter

När intäkterna är specificerade är det dags att gå igenom de fasta utgifterna och ofta är dessa fler än man tror. Ett tips är att gå igenom dina bankkonton några månader tillbaka för att få en bra och realistisk uppfattning. De fasta utgifterna är framförallt boendekostnader samt kostnader för försäkringar, prenumerationer och abonnemang. Om du har utgifter som inte betalas varje månad, till exempel årsvis eller kvartalsvis, så dividera det med antalet månader det inkluderar för att kunna räkna ut snittkostnaden per månad. Vi rekommenderar att du sätter in den summan på ett separat bankkonto varje månad så att du inte behöver ta alla pengar från din lön den dagen det är dags att betala räkningen.

Steg 3: Beräkna dina rörliga utgifter

De rörliga kostnaderna är kluriga att räkna ut. Utgifterna är allt man spenderar efter att räkningarna är betalda. Det kan till exempel vara fritidssysselsättning, mat & dryck, shopping, skönhet & hälsa, transport och övriga kostnader. Vi på Alwy har försökt bena ned kategorierna så långt som möjligt för att underlätta din estimering. Ett bra sätt är att utgå från vad man spenderar idag varje månad på de olika kategorierna och sedan sätter en ekonomiskt hållbar målbild för varje kategori utifrån det, vad man vill lägga på de olika kategorierna och hur mycket man vill lägga på sparande.

Steg 4: Skapa mål och följ upp!

Skapa en målbild som motiverar dig att hålla budgeten – varför vill du spara pengar? Vill du resa, kunna unna dig saker utan att få dåligt samvete eller börja spara mot en ekonomisk frihet? Motivationen hjälper dig att följa upp budgeten, men som tur är hjälper även Alwy dig att göra det på ett enkelt och smidigt sätt. Alwy kategoriserar alla transaktioner till dig så det enda du själv behöver göra efter att du gjort en budget är att gå in och hålla dig uppdaterad och inte överkonsumera! En annan fördel med att göra budgeten hos Alwy är att när du gjort en budget så läggs den även upp för framtida månader och även de föregående månaderna så man kan se historiskt hur man har presterat och hur sin ekonomiska hälsa är.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store