Aktietips för nybörjare

Investera

30th September 2021

Aktietips för nybörjare

Tycker du att det är svårt att veta vilka aktier du ska placera dina pengar i och hur du ska tänka? Du är inte ensam! Vissa tvekar länge innan de köper sin första aktie medan andra läser på och börjar bygga sig en portfölj. För att minska riskerna och kunna skapa en så stabil och hälsosam aktieportfölj som möjligt finns några viktiga principer du kan följa.

Men vad är risk och vilka risker finns egentligen?

Risk i samband med investeringar handlar om risken att få tillbaka mindre pengar än vad man har investerat. Priset på aktierna ökar eller minskar hela tiden i förhållande till det priset du köpte det till och som sparare önskar man självklart när man köper aktier att pengarna ska stiga i värde. Men det finns alltid en risk att pengarna minskar i värde och du förlorar pengar på din investering. Hur stor risk man tar beror på vilken typ av aktie man köper men generellt kan man säga att chansen till vinst är kopplad till risken att förlora.

Äg aktier i flera bolag

Ett av de vanligaste nybörjarmisstagen är att man investerar i för få bolag och förlitar sig totalt på dem. Om man skulle investera hela sitt kapital i en aktie och företaget går i konkurs så förlorar man hela sitt kapital. För att minimera riskerna behöver man få en bred spridning på sina aktier och en diversifierad aktieportfölj. En bra riktlinje är att sikta på att äga aktier i 10-15 bolag.

Äg bolag i olika branscher och länder

För att fortsätta diversifiera och sprida riskerna bör du identifiera vilka marknader som dina bolag har sina verksamheten emot och sprida ut dem så att de inte enbart riktar sig till samma bransch och land. Händer det någonting på den utvalda marknaden påverkas oftast alla bolag och det är därför bra att inrikta sig mot flera olika branscher i flera olika länder. Historiskt har man även fått en bättre avkastning om man har ägt aktier på flera olika marknader.

Månadsspara i den mån du kan

Att månadsspara är ett bra sätt att få en jämn utveckling i portföljen genom att man skapar sig ett bra snitt över tid. Detta på grund av att man köper aktier i både uppgångar och nedgångar. Det är ofta svårt att hitta det perfekta köpläget så genom att månadsspara och investera med jämna mellanrum skapar man förutsättningar för en hälsosam portfölj.

Ha tålamod

Aktiemarknaden förändras hela tiden och aktier stiger och sjunker i värde dagligen. Få därför inte panik om dina aktier sjunker i värde, se det istället som en möjlighet att investera mer. Säkerställ att du har en buffert utanför aktiemarknaden för att på så sätt kunna ta förändringarna med ro och försöka se den förhoppningsvis långsiktiga avkastningen.

Välj stabila bolag

Är du ny på aktiemarknaden är det förnuftigt att försöka undvika aktierna med höga risker. Högriskaktier anses ofta vara aktier som inte går med vinst i dagsläget men har potential i framtiden, så kallade förhoppningsbolag. Satsa istället på att investera i stabila bolag som har en bra historik och på en marknad som du själv känner dig bekväm och intresserad av att investera i.

Du kan hos Aktiekunskap.nu hitta fler artiklar inom aktier och sparande som är lämpliga till nybörjaren.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store