Inlåsning hemförsäkring – en jämförelse över Europa

Försäkring

15th December 2022

Inlåsning hemförsäkring – en jämförelse över Europa

Detta inlägget är skrivet av Henrik Senestad, försäkringsekonom på Gofido.

Idag kan ni lyssna på mig i Risk & Försäkrings podd. Där pratar jag bland annat om vad jag tycker felar på den svenska försäkringsmarknaden. En viktig fråga gäller inlåsningen av hemförsäkringskunden. Här går jag igenom hur det ser ut i Europa på djupet.

Tyskland tyskland tyskland. Tyskland har varit dominerande på försäkringsmarknaden under lång tid och när vi går igenom inlåsningen blir det extra tydligt hur de tyska försäkringsbolagen fortsätter att sätta standarder.

De flesta länder som angränsar till Tyskland har inlåsning på 12 månader i taget. Förklaringen stavas med största sannolikhet återförsäkringen, alltså de tyska försäkringsjättarna (Munich Re, Allianz, Hannover Re) som försäkrar försäkringsbolagen. En annan förklaring är helt enkelt tysk tradition. Vi har tittat på Tyskland när vi organiserat oss i Sverige (och i en mängd andra länder).

Sedan finns de som älskar frihet – Liberté! Stora länder som Frankrike och England har 1 månaders uppsägningstid (om än med några specialregler som vi ska komma till). Även Spanien, Schweiz, Luxemburg, Norge och Portugal har omgående uppsägningstid i praktiken. Nedan en översikt:

Specialreglerna då? Ja, i England behöver du betala en hanteringsavgift för att lösa försäkringen, dock endast ett par hundra kronor. I Frankrike har de en intressant lösning. Första året så är det 12 månaders inlåsning, men sedan blir det 1 mån. Bra kompromiss kan jag tycka. Norge och Portugal är de länderna jag har hittat som har helt fritt, utan förbehåll. En känga till Gjensidige är väl på sin plats – varför har ni inte samma regler i Sverige som i Norge? Vad hände med brödrafolket?

I Spanien, Schweiz och Luxemburg får du välja period du vill ha hemförsäkringen på och uppsägningstiden varierar därefter mellan 1-3 månader. Kan också vara en intressant lösning ifall försäkringsbolagen vill erbjuda rabatter för längre inlåsningstider.

Som slutkläm. Det finns uppenbarligen andra länder som klarar av en friare hemförsäkringsmarknad och i Sverige finns det redan nu ett flertal aktörer (Gofido inkluderat) som erbjuder 1 månaders (eller direkt) uppsägningstid. Är det dags att lagstifta? Eller klarar branschen verkligen av att självreglera sig? I Frankrike var det just rapporter som FIs som ledde fram till Hamon law som gav friare flytträtt.

Väl mött

Henrik

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store