Så skaffar du dig en buffert

Budget

8th December 2022

Så skaffar du dig en buffert

Många svenskar saknar en ekonomisk buffert och skulle inte klara av en oförutsedd utgift på 20 000 kronor. Här listar vi fem tips på hur du kan skaffa dig en buffert om du inte redan har en.

Enligt en undersökning på uppdrag av ICA Banken så uppger åtta procent av de tillfrågade att de inte skulle klara av en oförutsedd utgift på 20 000 kronor.

Oförutsedda utgifter drabbar alla då och då. Det kan vara ett kylskåp som går sönder, ett tak som behöver repareras eller en tvättmaskin som sjunger på sista versen. Att sakna en buffert för oförutsedda händelser innebär att den som drabbas kan behöva sälja av något eller i värsta fall behöva låna pengar för att klara av utgiften.

Så skaffar du en ekonomisk buffert

Hur mycket behöver man då ha som buffert? Ja här finns det inget exakt svar. Det beror på hur din ekonomi ser ut, vilka risker som finns och vad du kan förvänta dig kan ske beroende på din familjesituation och hur du bor med mera. En generell regel du kan utgå från är att ha två-tre månadslöner som buffert.

Om du saknar en buffert idag och vill börja bygga upp ett kapital för oförutsedda händelser får du här fem tips på vägen.

1. Börja månadsspara

Ett automatiskt månadssparande är ett fantastiskt sätt att bygga upp en buffert på. Varje månad dras det en viss summa från ditt transaktionskonto till ett sparkonto. Även om det kan handla om små summor varje månad blir det mycket pengar över tid.

Ett bra tips är att kalla kontot för Buffertkonto eller liknande. Då blir det tydligt för dig vad kontot är till för och du minskar risken att blanda ihop pengarna med din övriga ekonomi.

2. Dra ned på dina utgifter

Gå igenom din ekonomi och se vad du kan spara in på. Jämför dina lån och avtal med mera och byt till billigare alternativ. Se över prenumerationer på tidningar och streamingtjänster med mera och avsluta de tjänster du inte behöver.

Ett bra tips är att logga in på din bank och se vilka utgifter du haft det senaste året. Håll särskild utkik efter kostnader som återkommer varje månad utan att du tänker på de. Kan det finnas pengar att spara?

Varje krona du sparar in på kan du istället sätta in på ditt automatiska månadssparande för ytterligare effekt.

3. Sälj saker

Ett klassiskt knep för att snabbt få in nytt fräscht kapital till din buffert. De flesta svenskar har otaliga tusenlappar som bara ligger och skräpar. Du hittar dom oftast i ditt förråd och garderob.

4. Hyr ut saker

Delningsekonomin och det ökade miljöintresset har gjort det enklare att hyra ut saker. Vad har du i ditt garage eller förråd som du kanske inte vill slänga men som kan hyras ut när du inte använder dom? Pengarna för du oavkortat in på ditt buffertkonto.

5. Inför köpstopp

Vårt femte tips kan vara lite extremt för en del men är ett synnerligen effektivt sätt att snabbt få ihop till en buffert. Det går helt enkelt ut på att du försöker minimera dina inköp till det absolut nödvändigaste.

Här gäller det att vara lite tuff mot dig själv och verkligen fundera över vad som är nödvändiga inköp eller inte. När du drar in på dina köp byggs pengarna upp på ditt transaktionskonto. För över pengarna du inte behöver till ditt buffertkonto.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store