Risk för inverterat julrally

Investera

21st December 2022

Risk för inverterat julrally

Då och då lägger vi upp blogginlägg från externa parter. Detta inlägget är ett sådant inlägg och representerar inte nödvändigtvis Alwys åsikter. Detta inlägget är skrivet av MyAdvice och du finner orginalet här.

Om aktier vore en olympisk gren hade det definitivt deltagit i vinter OS, vintermånaderna är i särklass de absolut bäst presterande månaderna på börsen historiskt sett. Hänförligt till dessa säsongsmönster är även att december månad ofta varit en stark börsmånad.  Ofta i slutet på börsåret pratas det inte sällan om ett så kallat ”Julrally”  eller “Tomterally” som knyter ihop säcken för det gångna året. Men vad är det och varför sker ”julrallyn”?

Julrally fenomenet

Ett julrally definieras som att börsen stiger under årets sista handelsdagarna och de första dagarna på det nya året. Självklart stiger börsen inte alltid under dessa dagar men det är onekligen ett återkommande fenomen. Egentligen finns det inte någon utstakat teori i varför detta är ett återkommande mönster.

Vanliga förklaringar till detta fenomen härleds ofta till psykologiska aspekter då julen i allmänhet skänker optimism och hopp, andra förklaringar riktar sig att dem stora spelarna har tagit semester och småspararna får då chansen att driva börsen i större utsträckning än vanligt. Andra menar att förvaltare justerar om portföljerna för att det ska se ut som man ägt det som gått bra inför årssumering till sina andelsägare, vilket såklart driver ett köptryck i marknaden. 

Om man tror på den effektiva marknadsteorin skulle kunna kalla ett julrally för en anomali, dvs något som strider mot accepterad teori och i sånt fall strider just mot effektiva marknadsteorin. Det vill säga att om folk är medveten att aktiemarknaden ska stiga kring mellandagarna, kommer den stiga nu direkt istället.

Upphovsmakaren

Yale Hirsch var den första som upptäckte jul rallyn i början av 1970-talet, genom att mäta hur mycket marknaden rört sig mellan 5 sista och 2 första handelsdagarna på det gamla respektive nya året. De Hirsch kom fram till var att i snitt steg marknaden 1.3%  under dessa handelsdagar mellan åren 1950-1969.

Blir det julrally även i år?

Huruvida vi får ett liknande börsrally under stundande julen är såklart ingen som vet. Med med tanke på den otroliga återhämtningen OMXS30 gjort sedan bottennoteringen i september, är det ingen självklarhet att vi ska få fortsatt fart under galoscherna hela vägen in i  det nya året. Makro -äget ser fortfarande stretchat ut och FED verkar fortsatt klara sitt tydliga språk med att räntan kommer fortsätta höjas så länge vi ser inflationssiffror som överstiger de målsättningar man satt upp. Kan vara läge att sälja av och hämta hem eventuell vinst….

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store