Hur tjänar banker pengar?

Sparande

6th August 2021

Hur tjänar banker pengar?

Banker lånar ut pengar, möjliggör betalningar och kort och låter dig få ränta på dina pengar(vissa banker i alla fall). Men hur tjänar banker sina pengar? Som alla andra företag så tjänar banker pengar genom att ta betalt för sina produkter och tjänster. Det kan vara att de tar ut en ränta på de pengarna de lånar ut, en månadsavgift för ditt kort eller en procentuell avgift på ditt sparande. I detta inlägg går vi igenom mer exakt hur bankerna tjänar pengar på dig och delar med oss av tips och tricks för att minska dina avgifter till banken.

Ränta

Räntan är vad det kostar att låna pengar. Banker erbjuder oftast sina kunder en tjänst där de lånar ut pengar till sina kunder. Räntan är hur bankerna tar betalt för denna tjänsten och räntan är oftast en procent på det beloppet som du som kund har lånat hos banken.

Banken tar ut ränta på flera olika produkter och det kan vara kreditkort, privatlån och bolån. Räntorna skiljer sig åt mellan dessa produkterna och vanligtvis så ser det ut såhär:

Räntorna är lägst på bolån. Efter bolån så är det ungefär lika mellan billån och privatlån men billån tenderar att vara lite billigare. Tumregeln är att när banken har någonting de kan ta, om du inte betalar räntan, som t ex ett hus eller en bil så känner de en större säkerhet i att de kommer kunna få tillbaka sina pengar och därmed så är de beredda att erbjuda dig en lägre ränta. Kreditkort har vanligtvis en högre ränta än privatlån och billån och sist kommer sms-lån som har ännu högre räntor.

Varje gång någon tar ett lån så betalar dem ränta tills lånet är helt avbetalat. När du lånar pengar av banken så går en del av räntan till personer som sparar i sparkonton och resterande del behåller banken. Här kan du läsa tips på hur du kan sänka räntan på ditt bolån.

Bankkostnader

Banker tjänar en hel del pengar genom att ta betalt för de tjänsterna som de erbjuder till sina kunder. Det kan till exempel finnas kostnader för att ha ett bankkonto, att ha ett kort eller för att genomföra en transaktion. Utlandsbetalningar är oftast något som banken tar bra betalt för. Dessa kostnader kan vara engångskostnader men även återkommande kostnader. Bankerna är enligt lag skyldiga att redovisa alla sina avgifter så det finns lätt att hitta vilka avgifter din bank tar ut genom att besöka deras hemsida.

Det är viktigt att ha koll på vilka avgifter som du betalar till din bank så att du kan ta kontroll över din ekonomi. Genom att veta vilka avgifter som du betalar kan du lättare välja mellan olika banker och välja en bank som är mer anpassad efter dig och ditt liv.

Övertrasserat konto

Hos vissa banker kan du spendera mer pengar än vad du har. När ditt saldo går under 0 så innebär det att kontot är övertrasserat. När du övertrasserar ditt konto så brukar banken ta ut en övertrasseringsavgift som du behöver betala. Detta är för att banken anser övertrasseringen som att du har lånat pengar från banken.

Bankomatkostnader

Vissa banker och kort tar ut en avgift när du tar ut kontanter från en bankomat. Detta är mer vanligt utomlands men det händer även i Sverige. Om du är en person som tar ut mycket pengar, se till att du inte betalar för det.

Förseningskostnader

När du inte betalar en betalning i tid så uppstår förseningskostnader. Se till att ha koll på när dina betalningar ska vara inne och se till att du har pengar på kortet för att undvika förseningskostnader.

Kostnader för uttag

Vissa konton kommer med uttagsgränser. Detta kan vara att du t ex bara får ta ut pengar 4 gånger per år eller att du bara får ta ut ett visst belopp. Detta är vanligt på bundna sparkonton och det gäller att vara medveten om dessa. Helt enkelt så innebär det att du kommer behöva betala för att ta ut pengar från ditt konto. Det blir extra jobbigt om du har din buffert på ett sådant konto och behöver betala för att komma åt den.

Internationella betalningar

När du skickar pengar utomlands så tar banken ut en avgift för detta. Det kostar oftast mer desto längre du ska skicka pengarna. Till exempel så kan det vara dyrare att skicka pengar till Kina än vad det är att skicka pengar till Danmark.

Så sänker du dina bankkostnader

Banker tjänar pengar genom att ta betalt för sina olika tjänster men det finns sätt att undvika dessa. Alla kostnader kan inte undvikas men här kommer några tips hur du minskar dina bankkostnader.

Tips 1: Använd onlinetjänster

De flesta bankerna har onlinetjänster som gör att du kan hantera dina betalningar och se dina kort själv. Genom att använda dessa kan du undvika fakturaavgifter, schemalägga betalningar m.m och på så sätt minska risken för att du missar en betalning och du slipper också avi-avgifter som kan återfinnas på fakturor.

Tips 2: Håll koll på ditt saldo

Använd din bank eller Alwy för att hålla kolla på dina konton. Håll koll på ditt saldo så att du inte riskerar att övertrassera ditt konto och för över pengar om du börjar närma dig nollan. När du ändå kollar ditt konto kan du enkelt ta en titt på dina transaktioner för misstänkta transaktioner. Det kan hända den bäste att någon får tillgång till ditt kort och börjar använda det för transaktioner.

Tips 3: Sätt upp notifikationer och autogiro

Mänskliga fel kan resultera i dyra bankkostnader. Använd din bankapp för att automatisera lån betalningar, fakturor och övriga betalningar och få notiser när det sker en transaktion eller när ditt saldo går under en viss nivå. Genom att sätta dina bankärenden på “autopilot” så minskar du risken för att missa en betalning och på så sätt undviker du bankavgifter.

Genom att använda dig av Alwy får du få full koll på din ekonomi och på så sätt hitta sätt att förbättra dina villkor hos banken. Att skapa ett konto är gratis och du kommer igång på en minut!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store