Nybörjarmisstag när man investerar

Investera

24th August 2021

Nybörjarmisstag när man investerar

När du kommer igång med något nytt så kommer du nästan garanterat att göra några nybörjarmisstag. Oavsett om det är att du testar att laga en ny maträtt eller om du lär dig att köra bil. Att lära sig är en process och du behöver göra några misstag för att lära dig.

När det kommer till investeringar så kanske du är för rädd för att komma igång då det finns så mycket man ska hålla koll på. Du har kanske till och med hört skräckhistorier om investeringar och om folk som har förlorat stora belopp på aktier för de inte visste vad de höll på med.

Med det sagt så ska det inte skrämma bort dig. Att investera är ett nödvändigt steg för dig att växa dina pengar och bygga en trygghet.

Här kommer några av de vanligaste nybörjarmisstagen samt tips på hur du undviker dem:

Att inte kolla upp kostnader

Kom ihåg att desto mindre som försvinner i kostnader, desto mer har du över att investera. Kolla upp vad som gäller för att veta vilka kostnader du behöver betala. Vare sig det är fondavgifter, växlingsavgifter, courtage eller depåavgifter så är det bra att vet vad du betalar för. Håll även utkik efter rådgivningskostnader, provisioner och kostnader för insättningar och uttag.

Som du märker så finns det flera olika typer av kostnader. Det är även bra att ha koll på när kostnaderna dras. Vissa kostnader dras löpande och vissa dras över natten. Detta kan vara mycket att hålla koll på men alla tjänster som erbjuder investeringar måste tydligt visa på vilka avgifter som tas ut och när. Vanligtvis så tar fonder betalt löpande och courtage, på aktiehandel, tas oftast ut över natten. Om du är osäker på de kostnaderna som tas ut så är det oftast lättast att kontakta banken / nätmäklaren direkt för att få svar på dina frågor.

Att inte ha en plan

Att dina pengar får en chans att växa när du investerar vet du säkert. När du börjar investera är det viktigt att ha en plan eller ett mål. Ska du spara till ett hus om 6månader eller pension kommer att ha en påverkan på den risken du tar när du investerar. Generellt brukar man säga att desto länge man ska spara, desto större risk ska man ta. Om man snart behöver pengarna är det oftast bäst att inte investera då dina investeringar kan gå ner och det är inte säkert att de hinner återhämta sig innan du behöver pengarna.

Om du vill räkna på vad en investering kan ge dig över tid så kan du använda dig av Alwys ränta-på-ränta kalkylator.

Att köpa hajpen

Det är lätt att fastna i hajpen och köpa aktier i ett bolag för att det är det hetaste bolaget just nu. Du kanske även köper aktier i din favoritbutik för att du gillar företaget även fast företaget i sig inte har så ljusa framtidsutsikter.

Var smart när du investerar och gör din hemläxa innan du köper en aktie. Det är bra att titta på om bolaget gör vinst, hur mycket vinsten är och hur trenden ser ut för företaget.

Att investera i nästa stora grej

Alla vill vi köpa nästa Amazon, Apple, Facebook eller Tesla. Verkligheten är att många av oss kommer att misslyckas. Det är nästintill omöjligt att hitta framtidens vinnare. Istället för att jaga enhörningar så är det vanligtvis bäst att investera i flera olika bolag och branscher och som är i linje med din risk tolerans.

Att sälja vid första tecken av förlust

Om du är en nybörjare när det kommer till investeringar så är du nog inte helt van med att se att dina investeringar tappar i värde. Med det sagt så går investeringar upp och ner och du kommer inte att kunna undvika nedgångar helt. Det kommer vara perioder när det mesta går upp och perioder när det mesta går ner.

Därför är det viktigt att du väljer investeringar som passar din riskapetit och tidshorisont.

Att börja för sent

När du investerarar så är tiden din vän. Genom att vänta för länge så riskerar du att inte nå dina mål och det kan t ex resultera i onödigt fattigt liv som pensionär. Testa gärna Alwys ränta-på-ränta kalkylator för att se hur stor skillnad det blir om du börjar spara 5 år tidigare.

Osäker på var du ska börja? Det finns flera stora tjänster som hjälper dig att komma igång på ett enkelt sätt. Oroa dig inte för att det inte blir helt rätt från början. I takt med att du investerar så kommer både du och ditt sparande att utveckla sig.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store