5 saker att göra med en klumpsumma pengar

Investera

4th August 2021

5 saker att göra med en klumpsumma pengar

Har du fått ett större arv eller fått tillbaka mycket pengar på skatten? I detta inlägget samlar vi 5 saker som du kan göra med en klumpsumma pengar.

1. Gör en budget

Det första du ska göra är att se till att du har en budget. Du vill inte inkludera en klumpsumma i din månadsbudget eftersom det är osannolikt att det kommer en till men det är en bra idé att planera vart dina pengar tar vägen. Tänk på att en budget handlar om att spendera mindre på saker som inte ger dig någon lycka och mer på de sakerna som du får ut något av. Här kan du läsa om hur du skapar en budget med Alwy.

2. Starta en buffert eller utöka din befintliga

Om du inte redan har en buffert så är det dags att skaffa dig en. En buffert är ett första steg mot ett hälsosamt finansiellt liv. Det som är viktigt att komma ihåg, när det gäller buffertsparande, är att det ska hållas isär från dina vanliga pengar så att du inte börjar nalla från dessa.

Om du redan har ett buffertsparande så kan du tänka över om det är tillräckligt stort eller om du behöver utöka din buffert. Man brukar säga att man ska försöka ha 3-6 månaders utgifter i buffertsparande. Då har man en viss marginal om man t ex skulle bli av med jobbet.

3. Betala av lån

Du kan även använda klumpsumman för att betala av på dina lån. Genom att betala av dina lån med klumpsumman så kommer du att behöva betala mindre räntor och avgifter och på så sätt spara pengar.

4. Investera klumpsumman

Genom att investera så ger du klumpsumman en chans att växa. Det finns flera olika sätt att investera klumpsumman på och det kan vara allt ifrån aktier eller fonder beroende på vilken risk du vill ta med dina pengar. Genom att använda dig av Alwys kalkylator för ränta-på-ränta så kan du se hur din klumpsumma kan växa sig över tid om du väljer att investera den.

5. Investera i dig själv

Slutligen, ta lite tid att investera i dig själv. Detta kan vara att gå någon kurs, börja på yoga, resa, starta ett företag eller något annat som du har gått och tänkt på längre. När du investerar i dig själv, genom att t ex resa, så kan det lätt hända att klumpsumman tar fort snabbare än vad man tror. Därför är det viktigt att gå tillbaka till punkt 1 då och då för att se att man har en tydlig budget för sin påse pengar.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store