Årsresumé 2022

Investera

2nd January 2023

Årsresumé 2022

Då och då lägger vi upp blogginlägg från externa parter.
Detta inlägget är ett sådant inlägg och representerar inte nödvändigtvis Alwys åsikter. Detta inlägget är skrivet av MyAdvice och du finner originalet här.

Ett år som ritat om kartan för världsordningen, ekonomin och många hushålls. Vi sammanfattar året och ger vår fingervisning för 2023.

Börsåret 2022 är äntligen till handlingarna och ska jag beskriva det gångna året med ett ord blir det ‘’Turbulent’’ representativt. Krig i europeiskt närområde, skenande inflation i kombination med kraftigt stigande räntor resulterade i att 2022 noteras som det sämsta börsåret sedan finanskrisen 2008. 

Säga vad man vill om rekordåret 2021… OMXS30 steg otroliga 38,4% inklusive utdelning och några av de allra bästa småbolagsfonderna presterade en bra bit över 50%, tyvärr blev 2022 raka motsatsen. Från låga räntor och inflation till kraftig nedgång som skakat om och skapat rädsla på finansmarknaderna. Året stängde på -15% för året, men som mest var ner hela -28%.

Händelserna som drev börsen 2022

24 februari klev Ryssland och Putin in i Ukraina i det som skulle vara en “snabb operation” i försöket att ta över landet. Kriget blev en katalysator för energimarknaden som bokstavligen sköt i höjden på alla fronter. Som högst noterades oljepriset på drygt 138 dollar fatet och energisektorn representerad av ETF:en XLE steg otroliga 58% under 2022. Kriget var även en vidare katalysator för inflationens framfart, inte nog med att oljan steg kraftigt, utan de flesta insatsvaror drog iväg rejält under 2022. 

I och med den dystra utvecklingen på börsen sökte många skydd hos dollarn. Vilket resulterade i en urstark utveckling för valutan. Lägg därtill att Federal Reserve höjer räntan från årets början på 0% till hela 4.25-4.5% och resultatet blev att DXY (Dollar index) toppade 20% högre än vid början av detta år. Detta syntes såklart på vår svenska valuta, och som mest kostade en dollar 11.5 kronor vilket är den högsta noteringen sedan åtminstone 1985. 

2022 blev även de andra året (tidigare 2010)  då vi fick uppleva det till synes ovanliga fenomenet flash crash orsakat av ett så kallat ‘’fat finger’’ av Citigroup, som under en dag öste ut aktier på svenska aktiemarknaden och som lägst noterades -7% (OMX30) för att sedan återhämta sig inom loppet av 5 minuter.


Läs artikeln om Fat Fingers här.

2022 var också året då fastighetssektorn frös till is, mycket på grund av de starkt stigande räntorna som skapade oro inte minst på obligationsmarknaderna. En av 2021 stora vinnare Samhällsbyggnadsbolaget steg otroliga 134% för att sedan under 2022 falla så mycket som -85%. 

Till sist skakade det rejält om hos kryptovalutor  som också reagerat negativt på den stigande inflationen och räntor. Men framförallt kröntes ett tufft år för krypto och kanske början på en längre ‘’krypto vinter’’ med att en av de absolut största aktörerna, FTX, inom sektorn var ett enda stort bedrägeri. 

2023

Under 2022 gick över 18 tusen miljarde upp i rök i form av börsvärde, och i dagsläget ser det onekligen inte ut som det faktum om att vi har ett nytt år framför oss ändra det faktum om att vi fortsatt har hög inflation och höga räntor. Faktum är att rent historiskt, när inflationen nått över 5% har det aldrig tagit snabbare än 10 år för att få ner inflationen till ‘’normal nivå’’. Men faktum är också att två minus år är otroligt sällsynta och på SP500 har det enbart hänt att vi haft två minus år i rad 4 gånger sedan 1928.

Summan av kardemumman kan 2023 gå hur som helst, men det jag tycker man ska ha i åtanke är att släppa den här tanken om att vi ska gå tillbaka till det som varit. Vi kommer troligen inte ha så pass låga räntor som vi bevittnat de senaste åren på mycket lång tid framöver. Jag tycker man ska släppa tanken om att tillväxt är allt och att det är otroligt viktigt att kunna anpassa sitt sätt att investera till det rådande marknads klimatet. 

I och med att ‘’TINA’’ det vill säga ‘’there is no alternative’’ to stocks är definitivt dött eftersom det faktiskt finns avkastning att tjäna på räntemarknaden idag.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store