4 saker att tänka på när du ska välja elavtal

Bostad

2nd December 2020

4 saker att tänka på när du ska välja elavtal

Jämföra elavtal gör vi alltför sällan, trots att det för många är en av de större löpande månadskostnaderna. Här har vi sammanställt några punkter som kan hjälpa dig i jakten på ett bättre elavtal.

Fast eller rörligt elpris?

Innan du börjar jämföra kostnader på elavtal bör du bestämma dig för om du vill ha ett rörligt eller bundet elpris. Det finns de elleverantörer som även kan erbjuda en kombination av de båda. Ett fast elpris kan vara bra ifall du har en hög elförbrukning och små marginaler i din hushållsbudget, detta minimerar då oförutsedda kostnader. Statistik visar dock att man på långsiktigt oftast tjänar på att ha ett rörligt elpris.

Om du har en hög elförbrukning och väljer ett rörligt elpris kan det vara bra att ha koll på elpriserna och hur de utvecklas. Vissa leverantörer skickar ur notiser när kostnaden för el är väldigt låg eller hög så att du kan anpassa din förbrukning i realtid.

Jämför elpriser

Kostnaden av el kan variera kraftigt mellan olika leverantörer och det är oftast också elkostnaden som är den främsta anledningen till att se över sitt nuvarande elavtal och jämföra det mot andra aktörer. Tidigare har det varit ganska omständigt att byta elavtal och jämföra elpriser men det finns numera specialiserade tjänster som enbart fokuserar på detta.

Genom att använda Alwy får du full koll på dina elkostnader. Och om du sedan vill jämföra och byta leverantör gör du det enkelt på bara några få knapptryck.

Kundtjänst

Priset är inte allt. Även en bra service kan krävas för att du ska vara nöjd med din elleverantör. På Konsumenternas Energimarknadsbyrå kan du hitta information om hur företag hanterar problem och klagomål ifrån sina kunder.

Läs igenom avtalsvillkoren

Hittar du ett bra erbjudande så är det alltid bra ifall du kan läsa igenom avtalsvillkoren noga. Du ska främst fokusera på:
– Vad händer när du flyttar eller vill byta elavtal? Finns det möjlighet att säga upp avtalet och får du i så fall betala någon typ av skadestånd eller avgift?
– Innebär ett undertecknat avtal att du ger företaget en fullmakt? Vad gäller i så fall och är den tidsbegränsad?
– Finns det några tilläggstjänster som du inte vill ha och som du aktivt måste avsluta?
– Vad händer när avtalet löper ut? Förlängs det automatiskt och vad är i så fall de nya villkoren? Är det nya avtalet mindre förmånligt? Se då till att hålla koll på elavtalet innan det löper ut.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store