Pension
15th February 2021
Vad innebär löneväxling och vilka är fördelarna?
När du löneväxlar så avstår du en del av din lön som du idag har, för att istället få ut en högre pension i framtiden. Detta är ett spartips som många använder sig av och som rentav kan innebära gratispengar för en del. Det passar däremot absolut inte alla, för en del kan det till och med ge en motsatt effekt. Löneväxling är ett ämne som väcker en hel del intresse, samtidigt som det även finns mycket frågetecken och myter kring begreppet. Detta är synd, eftersom löneväxling är för många ett bra alternativ till ett privat pensionssparande på tex en ISK.
Vad innebär löneväxling?
Löneväxling betyder att du idag avstår från en del av lönen för att istället låta dessa pengarna sättas in extra till din tjänstepension. Detta kan du göra månadsvis eller vid enstaka tillfällen. Du behöver inte betala inkomstskatt på pengarna förrän den dagen som du börjar ta ut dem från din tjänstepension.
Vilka är fördelarna?
Att löneväxla är ett bra alternativ om du tjänar över den satta brytpunkten för statlig skatt. På en sådan inkomst så har du en ganska hög marginalskatt att betala, men löneväxlar du så skjuter du upp din beskattning tills dagen när du börjar ta ut din tjänstepension. Vår pension är oftast mindre än vår lön, och därför kommer du med stor sannolikhet att behöva betala mindre skatt på din pension jämfört med din lön. Skjuter du upp uttaget av ditt pensionssparande så kan du gå från att betala ca 50% i marginalskatt till att enbart betala kommunalskatt på ca 30%. Detta under förutsättning att vårt skattesystem ser likadant ut idag som när du går i pension, vilket det inte finns garantier för att det gör.
En annan fördel med löneväxling är att din arbetsgivare slipper att betala sociala avgifter på den delen som du löneväxlar. Du kan därför få större insättning till din tjänstepension än vad du annars hade fått i lön. Din arbetsgivare får istället betala något som kallas för löneskatt. Denna är ca 6% lägre än det som kallas för arbetsgivaravgift, vilket innebär att mellanskillnaden mellan dessa två går till dig istället. Om du väljer att löneväxla 1000 kronor utav din lön så kan du alltså sätta in 1060 kronor till din pension utan att det faktiskt kostar vare sig dig eller din arbetsgivare någonting extra. Det blir vad man kallar för “kostnadsneutralt”. Skulle du istället vilja sätta in samma summa av din nettolön (lön efter skatt) så skulle det istället krävas 2120 kronor, om marginalskatten ligger på 50%.
Vilka är riskerna med löneväxling?
Förutom att du inte kan använda pengarna som du sätter undan förrän du är minst 55 år så är den främsta osäkerhetsfaktorn när det kommer till löneväxling framtida skattenivåerna. Det går inte att säkert veta vilken nivå marginalskatten kommer att ligga på i framtiden. Något som även är bra att tänka på är att det är din nuvarande inkomst som styr om du kan ta bostadslån eller liknande. Men eftersom du alltid kan avbryta din löneväxling så är detta sällan ett problem.
Vem passar löneväxling för?
Du behöver som tidigare nämnt tjäna över ett visst belopp för att du ska ha fördel av att löneväxla. Annars kommer istället lönen som “sänkts” göra så att det sätts in mindre pengar till din allmänna pension och det påverkar också socialförsäkringsförmåner som föräldra- och sjukpenning negativt. Minsta beloppet som du ska tjäna för att det ska löna sig att löneväxla ändras från år till år då det påverkas av det som kallas för inkomstbasbeloppet. Föregående år (2020) så behövde du minst tjäna 45 865 kronor för att det skulle löna sig att löneväxla. Det finns ett tak för hur mycket du kan tjäna in till din allmänna pension och vad du kan få ut i socialförsäkringar, därför bör du enbart löneväxla på summor som överstiger årets bestämda belopp.
Hur gör jag för att börja löneväxla?
Kolla av med din chef eller med HR-avdelningen på företaget du arbetar på. Det finns nämligen inget krav på att arbetsgivare ska erbjuda löneväxling, men det är ändå möjligt på de flesta arbetsplatserna eftersom det inte kostar din arbetsgivare något. När du sedan ihop med din HR-avdelning eller chef har kommit överens om en summa som är lämplig att löneväxla varje månad så är det sedan din arbetsgivare som sköter det administrativa ihop med pensionsbolaget.
Lycka till!
Gillade du inlägget?
Dela gärna på sociala medier ❤️
Vill du läsa mer?
Fler artiklar från Alwybloggen
Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.