Vad är ett pantbrev?

Bostad

10th February 2021

Vad är ett pantbrev?

Om du ska låna pengar för att köpa en ny bostad eller om du ska ta ytterligare lån i en bostad du redan äger, kan bostaden användas som säkerhet för lånet. Ett pantbrev är en säkerhet för utlånaren att de ska få tillbaka sina pengar om låntagaren inte skulle kunna betala tillbaka t ex sitt bostadslån. Den som har pantbrevet på bostaden är den som först och främst får tillbaka pengarna om något skulle gå fel. Pga av detta så används pantbrev som en säkerhet när man belånar en fastighet.

Lagfart och inteckning

Tre månader efter att du har köpt lägenhet, bostadsrätt, hus eller tomt måste du ansöka om lagfart. Pantbrevet är ett bevis för att en registrering av en fastighet har gjorts hos Lantmäteriet. Det är Lantmäteriet som ansvarar för lagfarter och andra ärenden som har med inteckning och lagfart att göra t ex pantbrev på fastigheter

Så funkar det i praktiken

När en fastighet säljs så löser den gamla ägaren in sina lån, får tillbaka sitt eller sina pantbrev och överlämnar pantbreven till den nye ägaren. Den nya ägaren använder pantbreven för sina lån. När fastigheten säljs så följer alltså pantbrevet med till den nya ägaren. Pantbrevet, är alltid bundet till en fastighet och till ett visst belopp. Det går inte att ändra beloppet i ett pantbrev men det går att ta ut nya pantbrev om du skulle behöva låna mer pengar än vad som är pantsatt.

Vad kostar ett nytt pantbrev?

Ett pantbrev kostar 2% av beloppet som pantsätts. Banker kan även ta ut olika typer av administrativa avgifter och det tillkommer även en låg kostnad till Lantmäteriet på ca 375-400kr. Så här räknar du ut kostnaden för ett pantbrev:
((Bostadens försäljningspris) – (Nuvarande pantbrev på bostaden)) x 0,02 = Kostnad för pantbrev

Du betalar alltså inte 2% på hela lånet utan bara på skillnaden mellan befintligt pantbrev och det du ska låna. Därav så kan det vara en fördel om du köper en fastighet med ett högre pantbrev då du därmed har en mindre risk för att behöva ta ut ett nytt pantbrev och därmed betala ovan avgifter.

Om du vill räkna på vad ett boende skulle kosta dig så kan du använda dig av Alwys bolånekalkyl. Glöm dock inte att räkna med att du kan behöva ta ut ett nytt pantbrev om inget sådant återfinns på bostaden du ska köpa.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store