Vad innebär avkastning?

Investera

15th January 2021

Vad innebär avkastning?

När man börjar intressera sig för investeringar och sparande springer man tidigt på det centrala begreppet avkastning. Kortfattat innebär avkastning det du tjänar på en investering. Förlorar du pengar på en investering så brukar det kallas för en negativ avkastning. Begreppet kan jämföras med ordet ränta som du får när du sparar pengar på ett sparkonto. Skillnaden är framförallt att när det kommer till aktier så är avkastningen inte förutbestämd så som den är på ett sparkonto, den varierar ständigt beroende på hur dina investeringar utvecklar sig och de kan både gå upp och ned.

Hur kan jag få avkastning på aktier?

Ett sätt att få avkastning på sina aktier kallas för kurstillväxt. Detta handlar kortfattat om att du exempelvis köper en aktie för 1 000 kr, behåller aktien och äger den under en tidsperiod, och slutligen kan du förhoppningsvis sälja dina aktier för 1500 kr istället. Då har du i detta fall tjänat in 500 kronor per aktie, och din avkastning är 500 kr eller 50%.

Ytterligare ett sätt att tjäna pengar på aktier kan kallas för utdelning. Detta har sin grund i dina rättigheter som ägare till dina aktier. Som aktieägare är det din rättighet att få ta del av företagets vinst i förhållande till den procentandel du äger. Som exempel kan vi säga att du äger 1% av ett företag och företaget har gått med en vinst på 1 miljon kr. Av dessa behöver 600 000 kr användas av företaget för att bygga en ny fabrik så att de kan gå med mer vinst i framtiden. De kvarvarande 400 000 kr beslutar man ska delas ut till alla aktieägare. Eftersom du då äger 1% så kommer du att få inbetalt 4 000 kr ifrån företaget.

Totalavkastning innebär att lägga ihop både avkastningen från kurstillväxten och utdelningen och se helheten. Detta för att helt kunna se vad du totalt har tjänat på investeringen.

Ränta på ränta effekten

Detta kan vi enklast beskriva med ett räkneexempel: Sparar du 400 kr i månaden i 40 år på ett sparkonto så har du sparat ihop 200 000 kr. Om du sedan lägger till en årlig avkastning på 7% (årligt genomsnitt på börsen) till i detta sparande så blir resultatet istället en miljon kronor. Avkastningen blir i detta fall fyra gånger så mycket som det vi ifrån början sparat. När du får en avkastning på dina pengar så växer de väldigt mycket mer än pengar som du inte får någon avkastning på. Vill du se hur mycket du hade kunnat tjäna på ränta på ränta effekten så kan du göra det med Alwys ränta på ränta kalkylator

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store