Vad innebär aktiva och passiva inkomster?

Investera

12th January 2021

Vad innebär aktiva och passiva inkomster?

Både inkomster och utgifter kan definieras som antingen aktiva eller passiva. Men vad innebär dessa två begrepp och vilken typ av inkomster bör du främst sträva efter? Det kommer du att få reda på här.

Aktiva inkomster

När du har en aktiv inkomst så innebär det att du ger av din tid i utbyte mot att du får pengar. Skulle du sluta att ge av din tid så slutar även pengarna att komma in. Den lön som du får för de antal timmar som du arbetat är ett exempel på en aktiv inkomst. Du måste alltså arbeta för att få en aktiv inkomst.

Passiva inkomster

Att ha en passiv inkomst innebär att du kontinuerligt får in pengar som baseras på en arbetsinsats som du från början gjort. Du får alltså in pengar i framtiden utan att lägga ned mer arbete. Några exempel på passiva inkomster kan vara:
Intäkter från räntepapper, aktier och fonder, intäkter från bokförsäljning, annonsintäkter från en blogg, intäkter från en webbshop och hyresintäkter från uthyrda fastigheter.

Vad ska man sträva efter?

För att kunna leva ett så rikt liv som möjligt och kunna hushålla med din energi precis hur du vill så kan det vara en idé att ha en eller flera passiva inkomster. Dessa intäkter du sedan välja att antingen spendera eller investera dem och på så sätt utöka dina passiva intäkter ännu mera.

Genom att skapa ett konto hos Alwy får du full koll på din ekonomi. Genom att minska dina kostnader kan du investera mera och på så sätt öka dina passiva intäkter.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store