Vad betyder egentligen ränta?

Lån

2nd March 2021

Vad betyder egentligen ränta?

Ordet ränta är en term som ofta nämns i olika ekonomisammanhang och det kan vara såväl en kostnad som en förtjänst. Om du behöver låna pengar av din bank så kommer du att få betala en avgift månadsvis som tack för att du fått låna. Men har du istället pengar över och sparar dem på din bank så får du ränta på dina pengar. I detta blogginlägg förklarar vi vad ränta innebär i olika sammanhang.

Ränta på dina lån- och sparpengar?

Den ränta som du betalar när du lånat pengar hos din bank kallas för utlåningsränta, och denna är högre än räntan som du får för att du har sparpengar på ett bankkonto. Räntan för pengarna på banken kallas för inlåningsränta och anges ofta i ett visst antal procent som du får på det kapital som är insatt, och är en ersättning som kallas för räntesats. Har du exempelvis 10 000 kronor på ditt bankkonto och du har en ränta på 3% så kommer du att få 10 300 kronor/år av din bank för att du har dina pengar där.

Ränta på dina ditt bolån

Lånet som kallas för bolån är ett lån som du tar när du ska köpa en bostad. Idag får du låna upp till 85% av kostnaden för bostaden. Här kan du läsa mer om vad som är viktigt att tänka på när du ska ta ett bolån. När du har köpt din bostad så ska lånet börja betalas tillbaka tillsammans med en ränta. Man kan tillsammans med banken välja att ha en rörlig eller bunden ränta.

Rörlig eller bunden ränta

Om du väljer rörlig ränta så kommer räntesatsen att gå upp och ner under lånetiden, eftersom den påverkas av den så kallade marknadsräntan. Motsatsen är bunden ränta, vilket innebär att din ränta kommer vara densamma under det antal år som du bundit lånet. Att veta vilket av rörlig eller bunden ränta som du bör välja kan vara svårt men man brukar generellt sett säga att du ska välja rörlig ränta om du tror att räntan kommer att fortsätta vara låg. Misstänker du däremot att räntan kommer stiga, så ska du istället välja bunden ränta. Att välja rörlig ränta innebär en lägre ränta än den fasta men det innebär också en större risk för dig eftersom du inte kan veta hur marknaden kommer att utvecklas och ifall din ränta, alltså betalning kommer att öka. Här kan du läsa mer om rörliga och bundna räntor.

Amortering

När du betalar av en skuld så betalar du både amortering och ränta till din bank. Amorteringen är summan som dras av från din skuld, och räntan är avgiften som du ger din bank för att du fått låna pengarna. Det finns olika typer av amorteringar och de tre vanligaste är följande:
Rak amortering – Du amorterar samma summa pengar vid varje tillfälle. Allteftersom att lånet blir mindre så blir också räntan lägre.
Amorteringsfritt lån – Du gör inga avbetalningar utan betalar hela skulden när löptiden är slut.
Annuitetslån – Du betalar samma belopp för amortering delen och räntan ihop vid varje tillfälle. Med tiden så blir räntan lägre och därmed stiger också amorterings delen och mer och mer amorteras på lånet.

Ränta-på-ränta

När du investerar dina pengar så arbetar räntan, vilket är en fördel för dig. Vid prat om investeringar så pratas det ofta om “ränta-på-ränta effekten”, vilket innebär att du låter intjänad ränta vara del av ditt investeringsbelopp. Med tiden så tjänar du alltså ränta på dina tidigare räntor. Du kan exempelvis ha 10 000 kronor på ditt bankkonto och få 4% i ränta på denna summan, vilket blir 400 kronor. Du har då efter det första året 10 400 kronor. Året efter så får du istället ränta på 10 400 kronor och den summan blir 416 kronor. Efter ditt andra år har du då 10 816 kronor, och så kan det fortsätta.

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store